Την έντονη απογοήτευσή του εκφράζει ο ΣΦΕΕ για το νέο πλαίσιο συμψηφισμού clawback με δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης και επενδυτικά σχέδια για την περίοδο 2026-2027, υποστηρίζοντας ότι η Πολιτεία αγνόησε ξανά τις προτάσεις του για ουσιαστική ενίσχυση των κινήτρων που θα μπορούσαν να προσελκύσουν περισσότερες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.

Με δημόσια παρέμβασή του, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) εκφράζει δυσαρέσκεια για το νέο ΦΕΚ που περιγράφει το προσεχές πρόγραμμα για τον «συμψηφισμό clawback με δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α) και επενδυτικών σχεδίων περιόδου 2026-2027», τονίζοντας ότι για ακόμη μία φορά δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις και τα αιτήματά του για τη βελτίωση του πλαισίου προσέλκυσης κλινικών μελετών.
Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ, οι προτάσεις αυτές έχουν διατυπωθεί επανειλημμένα προς το Υπουργείο Υγείας, αλλά και προς τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, τόσο με επιστολές όσο και σε δια ζώσης συναντήσεις. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, εάν οι θέσεις αυτές είχαν ενσωματωθεί, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα, ενώ παράλληλα θα συνέβαλλαν σε μια πιο ισορροπημένη κατανομή των διαθέσιμων πόρων ανάμεσα στις παραγωγικές επενδύσεις και στην Έρευνα και Ανάπτυξη.
Αιχμές για τη στάση της Πολιτείας
Η βασική αιχμή της ανακοίνωσης αφορά τη διαχρονική, όπως τη χαρακτηρίζει, άρνηση της Πολιτείας να αναγνωρίσει στην πράξη τα απτά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη περισσότερων κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Ο ΣΦΕΕ υπογραμμίζει ότι τα οφέλη αυτά δεν περιορίζονται μόνο στη φαρμακοβιομηχανία ή στην ερευνητική κοινότητα, αλλά αφορούν πρωτίστως τους ασθενείς, το σύστημα υγείας, την εθνική οικονομία και συνολικά την κοινωνία.
Στη λογική αυτή, ο Σύνδεσμος επαναφέρει τη θέση ότι η ενίσχυση των κλινικών μελετών δεν αποτελεί απλώς έναν επενδυτικό στόχο, αλλά έναν κρίσιμο μοχλό για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών σε νέες θεραπευτικές επιλογές, καθώς και για τη συνολική αναβάθμιση του ελληνικού οικοσυστήματος υγείας και καινοτομίας.
Η ανησυχία για την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Η ανακοίνωση κλείνει με ιδιαίτερα αιχμηρό τόνο, συνδέοντας το ζήτημα των κινήτρων για τις κλινικές μελέτες με την πραγματική πρόσβαση των πολιτών στις καινοτόμες θεραπείες του μέλλοντος. Ο ΣΦΕΕ εκφράζει την ελπίδα ότι η ήδη προβληματική πρόσβαση στις νέες θεραπείες δεν θα αποδειχθεί μοιραία για κανέναν ασθενή.
Με αυτόν τον τρόπο, ο Σύνδεσμος επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση από το πεδίο της κανονιστικής πολιτικής και των επενδυτικών μηχανισμών στο πεδίο της δημόσιας υγείας, αναδεικνύοντας ότι οι αποφάσεις για τα κίνητρα στην Έρευνα και Ανάπτυξη έχουν άμεση σύνδεση με τις δυνατότητες θεραπείας που θα έχουν αύριο οι ασθενείς στην Ελλάδα.
Το διακύβευμα για την επόμενη περίοδο
Η νέα αυτή παρέμβαση του ΣΦΕΕ δείχνει ότι η συζήτηση για το clawback, τα επενδυτικά κίνητρα και τη θέση των κλινικών μελετών στο ελληνικό σύστημα υγείας παραμένει ανοιχτή και ιδιαίτερα φορτισμένη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κριθεί αν θα υπάρξει περιθώριο επαναξιολόγησης του πλαισίου ή αν η αντιπαράθεση θα οξυνθεί περαιτέρω, με επίκεντρο όχι μόνο τη φαρμακευτική πολιτική, αλλά και τη στρατηγική της χώρας για την καινοτομία στην υγεία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
ΣΦΕΕ: Το φάρμακο σε αδιέξοδο από την υποχρηματοδότηση και το αυξανόμενο clawback
ΕΚΠΑ και ΣΦΕΕ ένωσαν σπουδές και αγορά εργασίας στην «Ημέρα Καριέρας»

