ΠολιτικήΣυνάντηση ΕΟΦ με MSD και φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις

Συνάντηση ΕΟΦ με MSD και φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις

- Advertisement -

Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή
 
Κύκλο συναντήσεων με όλους του εμπλεκόμενους φορείς για τις μεγάλες και διαρκείς ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στην ελληνική αγορά ξεκίνησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το θέμα των ελλείψεων ταλανίζει εδώ και πολύ καιρό ασθενείς και φαρμακοποιούς με τους δεύτερους να καταγγέλλουν ότι ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν την στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά. Χαρακτηριστικός είναι και ο κατάλογος ελλείψεων που δημοσιεύει ο ΕΟΦ και αποδεικνύει και επισήμως την έκταση του προβλήματος των ελλείψεων στην ελληνική αγορά.

Στην πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή ο ΕΟΦ κάλεσε εκπροσώπους της φαρμακευτικής εταιρείας MSD και των φαρμακαποθηκών. Φάρμακα και εμβόλια της MSD είναι σε έλλειψη αρκετό τώρα η εταιρεία μάλιστα τον περασμένο Δεκέμβριο εξέδωσε ανακοίνωση που εξηγούσε ότι οι ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα της είναι απόρροια της παγκόσμιας κυβερνο-επίθεσης η οποία επηρέασε τα συστήματα πληροφορικής της Merck/MSD παγκοσμίως, καθώς και προβλημάτων που προέκυψαν σε εργοστάσια παραγωγής στο Πουέρτο Ρίκο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ Κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στη διακίνηση συγκεκριμένων προϊόντων και η εταιρεία MSD δεσμεύτηκε να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες για την επίλυση τους.

Όπως αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, ο κύκλος των συναντήσεων και με άλλες φαρμακευτικές εταιρείες θα συνεχιστεί, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΕΟΦ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αν και το θέμα των ελλείψεων επισήμανε αρχικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) που σε συνάντηση που είχε με την διοίκηση του ΕΟΦ κατέθεσε στοιχεία καταγγέλλοντας την τακτική συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία.

Ο ΠΦΣ στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για το θέμα και ζήτησε να παρθούν καθοριστικές αποφάσεις σε πολιτικό , θεσμικό και ελεγκτικό επίπεδο και την εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει την τήρηση τρίμηνων αποθεμάτων φαρμάκων από πλευράς εταιρειών, που κατά τον ΠΦΣ παραβιάζεται.

Γιατί ο ΠΦΣ δεν πήγε στη συνάντηση
Παρόλα αυτά ο ΠΦΣ δεν αν και εκκληθεί από τον ΕΟΦ δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση με την MSD διότι όπως εξηγεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Τρίτη: « έκρινε ότι κατά την συνάντηση που προηγήθηκε με την Διοίκηση του ΕΟΦ , διάρκειας πλέον της μιας ώρας, προέβαλε όλη την έκταση του προβλήματος και έδωσε όλα τα στοιχεία που απαιτούνταν για την διερεύνηση του.

Με βάση την στοιχειοθετημένη εισήγηση του ΠΦΣ, ο ΕΟΦ έχει την πλήρη και αποκλειστική αρμοδιότητα να πάρει όποιο μέτρο κρίνει σκόπιμο για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων προβλημάτων.

Ο ρόλος του ΠΦΣ σταματά στην ενημέρωση των αρμοδίων φορέων και τόσο ο ΕΟΦ όσο και το Υπουργείο Υγείας , δύνανται να κινηθούν βάσει του θεσμικού τους ρόλου.
Η ευθύνη των χειρισμών περνά πλέον σε άλλα χέρια».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ