ΠολιτικήΚαταργούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία με fast-track διαδικασίες

Καταργούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία με fast-track διαδικασίες

- Advertisement -

Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Για κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων με fast-track διαδικασίες καταγγέλλει την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Συγκεκριμένα σε συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Γιώργο Γιαννόπουλο, την Τρίτη 20/3/2018 ο γενικός γραμματέας ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείο είναι πριν το Πάσχα να παρουσιάσουν σχέδιο νόμου για την Ψυχική Υγεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ «με το εν’ λόγω νομοσχέδιο προωθούν την μεταφορά των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, διαμερίσματα επαγγελματικές δραστηριότητες κλπ.) από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Μεταβατικά με στόχο πολλές εξ’ αυτών να καταργηθούν (όπως συνέβη με τις μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ) και όσες απομείνουν να περάσουν στα χέρια των μη Κυβερνητικών – Κερδοσκοπικών Οργανώσεων και την ΑΕΜΥ Α.Ε».

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι «οι Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης θα είναι άπιαστο όνειρο για τους κοινούς θνητούς ψυχικά πάσχοντες. Την αποσυλοποίηση και την κοινωνική επανένταξη θα την αναλάβουν η ΑΕΜΥ Α.Ε. και οι Μ.Κ.Ο. διαλέγοντας φυσικά τους φιλοξενούμενους ασθενείς» και προσθέτουν «η κοινωνική επανένταξη των ψυχικά πασχόντων ασθενών πετάγεται στον Καιάδα μόνο και μόνο για να ξεφορτωθεί η κυβέρνηση το κόστος λειτουργίας και στελέχωσης.

Επίσης η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι το Υπουργείο Υγείας ταυτόχρονα ετοιμάζει την κατάργηση πολλών τμημάτων νοσηλείας οξέων περιστατικών και μέσης νοσηλείας των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Μέσης νοσηλείας είναι τα τμήματα που νοσηλεύουν χρόνιους ασθενείς οι οποίοι παραμένουν στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, λόγω έλλειψης επαρκούς δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

«Προωθούν την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων περιορίζοντας τις κλίνες βραχέως και μέσης νοσηλείας σε λιγότερες των 100. Που θα εισάγονται τα οξέα περιστατικά; Που θα προετοιμάζονται οι ασθενείς για κοινωνική επανένταξη;» διερωτάται η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε κάθε εφημερία τα ψυχιατρικά νοσοκομεία που σήμερα διαθέτουν άνω των 200 κλινών για νοσηλεία οξέων περιστατικών, εισάγουν 40-50 ασθενείς εκ των οποίων το 60% είναι με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Μόνο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εξετάζονται πάνω από 200.000 ασθενείς κατ’ έτος. Το 75% των συνολικών εισαγωγών οξέων περιστατικών της χώρας, εισάγονται στα τμήματα οξέων περιστατικών των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Εισάγονται πάνω από 10.000 ασθενείς κατ’ έτος στα ψυχιατρικά νοσοκομεία ενώ 2.000 είναι οι ασθενείς που φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάσταση

Τραγική υποστελέχωση

Η ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη υποστελέχωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων συγκεκριμένα :

Δρομοκαΐτειο: Στις 1083 οργανικές θέσεις υπηρετούν 390 μόνιμοι υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων. Το 2010 υπηρετούσαν 600 υπάλληλοι. 210 λιγότεροι. Γιατροί: προβλεπόμενες οργανικές θέσεις 47, υπηρετούν 34. Νοσηλευτικό προσωπικό προβλεπόμενες θέσεις 553 υπηρετούν 180. Ίδια κατάσταση σε όλες τις ειδικότητες.

Δαφνί: Νοσηλευτική υπηρεσία, από τις 1173 οργανικές θέσεις υπηρετούν 507 μόνιμοι και 143 ΙΔΑΧ. Τεχνική υπηρεσία, από τις 129 οργανικές θέσεις υπηρετούν 21. Διοικητική Υπηρεσία, από τις 477 οργανικές θέσεις υπηρετούν 139 μόνιμοι και 91 ΙΔΑΧ. Ιατρική υπηρεσία, από τις 111 οργανικές θέσεις υπηρετούν 60 και 6 επικουρικοί.

Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης: Στις 726 οργανικές θέσεις υπηρετούν 419. Στις 920 συνολικά οργανικές και συνιστώμενες θέσεις υπηρετούν 606 υπάλληλοι.

Η ΠΟΕΔΗΝ δηλώνει ότι «τα σχέδια της Κυβέρνησης είναι αιτία πολέμου για εμάς» και στην κατεύθυνση αυτή προκηρύσσει Παναττική στάση εργασίας 12-3μ.μ. τη Πέμπτη 29/3/2018 και συγκέντρωση 12.30 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ