ΕπιχειρηματικάΚαταγγέλλουν 7 μεγάλες εταιρείες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Καταγγέλλουν 7 μεγάλες εταιρείες για τις ελλείψεις φαρμάκων

- Advertisement -
  • Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση των ελλείψεων φαρμάκων που έχουν φτάσει στο «κόκκινο» ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από τον ΕΟΦ. Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες υποτροφοδοτούν την ελληνική αγορά.

Το προεδρείο του ΠΦΣ κατέθεσε επίσημα στοιχεία για τις ελλείψεις στα φάρμακα στον ΕΟΦ σε συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του Οργανισμού κ. Αικατερίνη Αντωνίου και τον αντιπρόεδρο κ. Ηλία Γιαννόγλου, σχετικά με το θέμα.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κατήγγειλαν την τακτική συγκεκριμένων εταιρειών οι οποίες προμηθεύουν με ελάχιστες ποσότητες φάρμακα και στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταγγελίες αφορούν 7 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φαρμακοποιοί κατέθεσαν στοιχεία στον ΕΟΦ από μεγάλη φαρμακαποθήκη τα οποία δείχνουν μείωση της τροφοδοσίας της σε διάφορα φάρμακα από τις εν λόγω εταιρείες σε σχέση με το Φεβρουάριου από 15% έως 70%.

Η συνάντηση όμως κατά τον ΠΦΣ δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα διότι όπως υποστηρίζει «η πρόεδρος του ΕΟΦ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις επί των τοποθετήσεων και των καταγγελιών του προεδρείου του ΠΦΣ».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης, δήλωσε ότι οι φαρμακοποιοί αγωνιούν καθημερινά για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς και η Πολιτεία και ο ΕΟΦ οφείλουν να προστατεύσουν ασθενείς και φαρμακοποιούς.

Πιεστική η κατάσταση
«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο πιεστική και δεν βελτιώνεται» , ανέφερε ο κ. Θεοδοσιάδης. «Από την άλλη πλευρά ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες κατά διαστήματα κλείνουν την στρόφιγγα διάθεσης σκευασμάτων και δημιουργούνται συνεχώς ελλείψεις στην αγορά» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν πολλές ενδείξεις. Σε κάποιες από αυτές τα φάρμακα μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό.

Γεγονός είναι ότι σχεδόν ποτέ ο ασφαλισμένος δεν μπορεί με μια επίσκεψη στο φαρμακείο να παραλάβει όλα τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο θεράπων γιατρός και στην ποσότητα που επιθυμεί.

Οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να κρατούν σε εκκρεμότητα τις ηλεκτρονικές συνταγές και να κρατούν βιβλίο με τα φάρμακα που υπολείπονται και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με το να προσέρχονται στα φαρμακεία δυο και τρείς φορές.

Πέραν όμως της ταλαιπωρίας όπως τονίζει ο ΠΦΣ «η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Τα αποτελέσματα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα υπολογίσει διότι πολλές φορές επιδρούν σωρευτικά σε βάθος χρόνου».

Ο Σύλλογος στέλνει μήνυμα στον ΕΟΦ ότι «οφείλει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επάρκεια όλων των σκευασμάτων στην ελληνική αγορά και να προστατεύσει με κάθε τρόπο την Δημόσια Υγεία, προς όφελος των ασθενών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ