ΠολιτικήΕντός 48ωρου η τελική εισήγηση για την Επιτροπή ΗΤΑ

Εντός 48ωρου η τελική εισήγηση για την Επιτροπή ΗΤΑ

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ατέλειωτος μοιάζει ο δρόμος προς την σύσταση της Επιτροπή Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA). Αν και η τελική εισήγηση στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την πολυαναμενόμενη Επιτροπή αναμενόταν να γίνει την περασμένη Παρασκευή όπως είχε ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, τελικά η εισήγηση δεν παραδόθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διεργασίες για να βρεθούν τα 11 άτομα που θα στελεχώσουν την Επιτροπή HTA συνεχίζονται από την Ομάδα Αξιολόγησης που συγκροτήθηκε για αυτό το σκοπό και εκτός απρόοπτου η τελική εισήγηση στον υπουργό Υγείας αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.

Να σημειωθεί ότι η Ομάδα έχει ήδη στα χέρια της περίπου 30 βιογραφικά και από αυτά μετά και την εισήγηση στον αρμόδιο υπουργό θα προκύψουν τα στελέχη που θα απαρτίζουν την επιτροπή.

Οι γραμματείς και η πρόσκληση ενδιαφέροντος
Πονοκέφαλο όμως για το υπουργείο Υγείας αποτελεί και η εύρεση των 10 γραμματέων που θα έχει η επιτροπή. Οι γραμματείς θα πρέπει να διαθέτουν επιστημονική εξειδίκευση ή επαγγελματική εμπειρία ανάλογη με αυτή των μελών της Επιτροπής HTA στο τομέα του φαρμάκου(φαρμακολογία, αξιολόγηση κλινικών μελετών, φαρμακοοικονομία κ.α.).

Ως εμπειρογνώμονες οι γραμματείς θα πρέπει να βγάλουν εις πέρας ένα τεράστιο όγκο δουλειάς αφού σε πρώτο επίπεδο όλα τα δεδομένα για κάθε φάρμακο θα περνάνε από τα χέρια τους.

Όσο δύσκολο λοιπόν είναι να στελεχωθεί η Επιτροπή HTA άλλο τόσο δύσκολο είναι να βρεθούν και οι 10 γραμματείς της. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες το υπουργείο Υγείας όταν συσταθεί η εν λόγω επιτροπή, θα προχωρήσει στην ανακοίνωση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος με απόσπαση από εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Υγείας για την πλήρωση των θέσεων των γραμματέων, οι οποίοι θα εργάζονται σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Πως θα λειτουργεί η Επιτροπή HTA
Η Επιτροπή θα έχει γνωμοδοτική ρόλο, θα αξιολογεί τους φακέλους, τα κλινικά δεδομένα, τις κλινικές μελέτες, τις ενδείξεις, τη βιβλιογραφία, θα συνεκτιμά το αποτέλεσμα της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η οποία θα λειτουργεί σε διασύνδεση με την Επιτροπή HΤA.

Συνεκτιμώντας και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, άρα και της επίπτωσης στη δαπάνη και του λόγου, της σχέσης κόστους – αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα εισηγείται στον υπουργό Υγείας την έγκριση ή μη αποζημίωσης ενός νέου φαρμάκου.

Ταυτόχρονα, δε, θα διασυνδέεται με την ομάδα του υπουργείου Υγείας, η οποία ενσωματώνει θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ