ΠολιτικήΕπιστροφή των χρημάτων που αφορούν τη ζημία του δημοσίου από την Novartis

Επιστροφή των χρημάτων που αφορούν τη ζημία του δημοσίου από την Novartis

- Advertisement -
  • Της Χριστίνας Χατζηπαλαμουτζή

Θα πρέπει να απαιτηθεί η επιστροφή των χρημάτων που αφορούν τη ζημία του δημοσίου από την υπόθεση Novartis καθώς και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που προκύπτουν δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας τη Δευτέρα στη συνεδρία με θέμα «Υποδομές και Πολιτικές για την Υγεία» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου.
«Δεν υπάρχει καμία διάθεση συγκάλυψης και «ομερτά» ανάμεσα στο πολιτικό σύστημα ούτε βεβαίως συνολικής ενοχοποίησης συγκεκριμένων ομάδων (γιατρών, πολιτικών, δημοσιογράφων κλπ)» επεσήμανε.
Ταυτόχρονα όμως εξήγησε ότι είναι «εξίσου κρίσιμο να προωθηθούν εξυγιαντικές παρεμβάσεις και να μπουν δικλείδες ασφαλείας για τη θωράκιση του συστήματος ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος που οδήγησαν στην κατασπατάληση πόρων και στο λεγόμενο “πάρτι” στο χώρο της υγείας».
Ο κ. Ξανθός ανέφερε συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες έχουν δρομολογηθεί με στόχο τη θεσμική εξυγίανση του συστήματος όπως η κατάργηση της Επιτροπής Τιμών στο Υπουργείο Υγείας, η σύσταση της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ), η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης για τα ακριβά φάρμακα, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, η δημοσιοποίηση δεδομένων από τη συνεργασία γιατρών- φαρμακευτικών εταιρειών.

Η ώρα των κρίσιμων αλλαγών
Ο Υπουργός Υγείας στην ομιλία του ανέφερε ότι έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η συζήτηση περί κατάρρευσης του συστήματος υγείας και τώρα είναι η ώρα να προωθηθούν κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ (π.χ. νέο μοντέλο ΠΦΥ, διαπραγμάτευση τιμών σε νέα φάρμακα, νέο σύστημα προμηθειών κ.α) προκειμένου όλοι οι πολίτες να έχουν αξιόπιστη φροντίδα υγείας.
«Είμαστε σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία, με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προωθούνται εδώ και 2,5 χρόνια, έχουν διασφαλίσει μια διαρκώς βελτιούμενη λειτουργία» κατέληξε ο κ. Ξανθός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ