ΠολιτικήΝέα λίστα με 300 ονόματα γιατρών που ελέγχονται για δωροδοκία

Νέα λίστα με 300 ονόματα γιατρών που ελέγχονται για δωροδοκία

- Advertisement -

Πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις των αρχικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 3 δισ. ευρώ λαμβάνει πλέον η ζημιά του δημοσίου στην πολύκροτη υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis.
Σύμφωνα με νέα δεδομένα που συλλέγουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται στα μη πολιτικά πρόσωπα, καθώς φαίνεται να διαθέτει στοιχεία που οδηγούν σε υπερβάλλουσα προς τα άνω αναθεώρηση των αρχικών ζημιών 3 δισ. ευρώ.
Στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών φαίνεται ότι βρίσκεται ήδη μια νέα λίστα με τα ονόματα περίπου 300 γιατρών του δημοσίου και ιδιωτών που ελέγχονται για δωροδοκία από τη φαρμακοβιομηχανία με ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 1.000 έως 5.000 ευρώ. Η λίστα, που αφορά δωροδοκίες κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2016 – Ιανουαρίου 2017, φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται σε υλικό που κατέσχεσαν οι εισαγγελείς σε έφοδο στα γραφεία της Novartis.
Η νέα λίστα με τους 300 περίπου γιατρούς έρχεται να προστεθεί σε εκείνην με τους σχεδόν 4.000, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.
Παράλληλα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ξεκινούν νέο κύκλο καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων σχετικά με τις πτυχές της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό προστασία φέρεται να έχει ήδη δώσει νέα κατάθεση και να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.

Panama papers
Η εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγγελία έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία για τους εταιρικούς λογαριασμούς -αποκαλούμενους «τροφοδότες»- της Novartis, καθώς και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «όχημα» για «ξέπλυμα» ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες. Επίσης, έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση. Οι εισαγγελείς διασταυρώνουν και αξιολογούν, επίσης, πληροφορίες που προέρχονται από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ