ΠολιτικήΗ 11μελής Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων

Η 11μελής Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Μετά από πολύμηνη αναμονή και αναβολές επιτέλους εκδόθηκε το ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης με τη συγκρότηση της πολυαναμενόμενης Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Επιτροπή ΗΤΑ).

Πρόεδρος της Επιτροπής ΗΤΑ αναλαμβάνει όπως ήταν αναμενόμενο ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Επιτροπή ΗΤΑ έχει έδρα στον ΕΟΦ και υπάγεται στον Υπουργό Υγείας και τα μέλη της θα έχουν τριετή θητεία.

Την 11μελή Επιτροπή απαρτίζουν οι εξής:
1. Κούβελας Δημήτριος του Αλεξίου ,καθηγητή Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής,της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ως Πρόεδρο.
2. Τεκτονίδου Μαρία του Γεωργίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια που υπηρετεί στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ»,ως Αντιπρόεδρο.
3. Αλεξίου -Χατζάκη Αικατερίνη του Γεωργίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
4. Αποστολίδου Ειρήνη του Ιωάννη Ιατρό, Άμισθη Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
5. Καραγιάννη Θωμά του Βασιλείου Ιδιώτη Ιατρό ειδικότητας Παθολογίας.
6. Καστανιώτη Αικατερίνη του Κοσμά Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου.
7. Πάνα ΖωήΔωροθέα του Αθανασίου Ιατρό ειδικότητας Παιδιατρικής, Κλινικό Αξιολογητή στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ).
8. Παπαζήσης Γεώργιος του Αναστασίου Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολή Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχίατρος.
9. Σούλης Γεώργιος του Κωνσταντίνου Ιδιώτη – Ιατρό ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.
10. Φλωρδέλλης Χριστόδουλος του Στεφάνου Ομότιμο Καθηγητή Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
11. Χάιδιτς Άννα – Μπεττίνα του Μάρκου Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής-Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως ορίζεται στην απόφαση στις συνεδριάσεις της Επιτροπής δύναται να συμμετέχει το εκάστοτε τακτικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση που έχει διορίσει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency), χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, καθώς και ένας εκπρόσωπος από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ) χωρίς δικαίωμα ψήφου, επί ζητημάτων τεχνικής υποστήριξης.

Γραμματείς της Επιτροπής ορίζονται οι:
Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.),
Σπυριδούλα Χαλικιοπούλου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού, υπάλληλος του ΚΥ Ιθάκης
Ελένη Νικολοπούλου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
Αθανασία Γεροστάθου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, που υπηρετεί σε θέση Προϊσταμένης του Τμήματος Εφαρμογής και Συντονισμού της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού

Στην απόφαση αναφέρεται επίσης ότι η «Επιτροπή Αξιολόγησης επικουρείται στο έργο της από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες – αξιολογητές, οι οποίοι επιλέγονται μεταξύ των καταχωρημένων σε ειδικό κατάλογο που τηρείται στον ΕΟΦ ως πιστοποιημένοι σε σχέση με την επιστημονική εξειδίκευσή τους. Στο πλαίσιο κάθε ενεργούμενης αξιολόγησης, οι εξωτερικοί αξιολογητές επιλέγονται με κριτήριο την επιστημονική ειδίκευση τους και τις αποδεδειγμένες επιστημονικές ικανότητές τους στη θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει το υπό αξιολόγηση φάρμακο. Η Επιτροπή Αξιολόγησης μπορεί να αναθέσει την προεισήγηση για την αξιολόγηση του φαρμάκου και σε πανεπιστημιακούς ή ερευνητικούς φορείς».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ