NewsΣε απεργιακό κλοιό το ΕΣΥ - Επικουρικοί και συμβασιούχοι στο προσκήνιο

Σε απεργιακό κλοιό το ΕΣΥ – Επικουρικοί και συμβασιούχοι στο προσκήνιο

- Advertisement -

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται την Τρίτη, 16 Ιουνίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Νοσοκομειακοί γιατροί νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται την Τρίτη, 16 Ιουνίου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Νοσοκομειακοί γιατροί νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις διεκδικώντας την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εικοσιτετράωρη πανυγειονομική απεργία για τη Τρίτη, 16 Ιουνίου, έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Παράλληλα στάση εργασίας από 8.00 έως 15.00, για την Αττική και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια έχει αποφασίσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην Αθήνα, οι υγειονομικοί θα συγκεντρωθούν στην Πλατεία Μαβίλη στις 8:30 πμ και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ  ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην προχωρήσει καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου προσωπικού. Επίσης ζητούν την  μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και ένταξη στα ΒΑΕ.

ΟΕΝΓΕ: Κανένας υγειονομικό δεν είναι περιττός 

«Δεν θεωρούμε ότι είναι “περιττός” ούτε ένας από τους 400 συνάδελφους μας επικουρικούς γιατρούς.Καθώς και οι 2.700 συνάδελφοι επικουρικοί νοσηλευτές και λοιποί υγειονομικοί, που προσλήφθηκαν την περίοδο της επιδημίας. Γιατί δεν θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται το 20% των συναδέλφων μας. Οι οποίοι αρχίζουν να μετράνε τους μήνες αντίστροφα πριν την απόλυσή τους», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωση της.

Επίσης τονίζει ότι η «κυβέρνηση αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι.Κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας».

«Η πολιτική που θεωρεί την υγεία-ατομική ευθύνη και τις υπηρεσίες υγείας – εμπόρευμα χρεοκόπησε», προσθέτει η ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα επισημαίνει ότι «αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας.Χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις».

H ΟΕΝΓΕ  υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση «ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας από τους ιδιώτες.Για να κάνουν μπίζνες στην υγεία μέσω των ΣΔΙΤ, οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι».

ΠΟΕΔΗΝ: Τριτοκοσμική η χρηματοδότηση του ΕΣΥ 

Αιτία πολέμου είναι για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της.

«Για τέταρτο χρόνο εργάζεται 3000 μάχιμο προσωπικό μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Οι αποδοχές και τα εργασιακά δικαιώματα από τον ΟΑΕΔ είναι κουτσουρεμένα. Δικαιούνται να ξεφύγουν από την άνιση μεταχείριση που υφίσταται και την ομηρία με την μονιμοποίησή τους» τονίζει.

Η  ΠΟΕΔΗΝ χαρακτηρίζει τη χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας ως «τριτοκοσμική». Όπως αναφέρει «Το όριο των δαπανών για τα Νοσοκομεία εφέτος παραμένει καθηλωμένο στο 1.5 δις ευρώ. Λόγω της πανδημίας η χρηματοδότηση με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας αυξήθηκε 150 εκατ. ευρώ. Οι Δημόσιες δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ όταν γονάτισαν συστήματα στις διπλανές χώρες με 7,5% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας».

Παράλληλα κρίνει αναγκαία την ένταξη των εργαζομένων στα νοσοκομεία   ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. «Ειδικά τώρα μετά την πανδημία και τα χειροκροτήματα». Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά η ένταξη των εργαζομένων να γίνει χωρίς καμία επιβάρυνση στις εισφορές τους.

Σε εικοσιτετράωρη απεργία και οι γιατροί των Κέντρων Υγείας 

Στην 24ώρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και οι γιατροί που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) και στις Μονάδες Υγείας ΠΦΥ Την απόφαση αυτή έλαβε η  Ολομέλειας της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ