NewsΠοιο είναι το ελληνικό νοσοκομείο που είχε φτιαχτεί με πανελλήνιο έρανο

Ποιο είναι το ελληνικό νοσοκομείο που είχε φτιαχτεί με πανελλήνιο έρανο

- Advertisement -

Πίσω από την κατασκευή κτηρίων όπως τα νοσοκομεία κρύβονταν μεγάλες προσπάθειες, δυσκολίες ακόμη και έρανοι, όπως στην περίπτωση του Παίδων Αγία Σοφία. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το ελληνικό νοσοκομείο στην Αττική το οποίο είχε φτιαχτεί στα τέλη του 1800 με πανελλήνιο έρανο.

Πίσω από την κατασκευή κτηρίων όπως τα νοσοκομεία κρύβονταν μεγάλες προσπάθειες, δυσκολίες ακόμη και έρανοι, όπως στην περίπτωση του Αγία Σοφία Παίδων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία κατασκευάστηκε το φθινόπωρο του 1896 σε οικόπεδο που είχε παραχωρηθεί λίγους μήνες νωρίτερα ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου της Ιεράς Μονής Πετράκη. Εκτός όμως από την παραχώρηση του οικοπέδου, καθοριστικής σημασίας ήταν και το πού βρέθηκαν τα χρήματα για την ανέγερσή του.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, η πρωτοβουλία για την κατασκευή του ανήκε στην πριγκίπισσα Σοφία αλλά τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έγιναν με πανελλήνιο έρανο. Αρχικά λειτούργησε εκεί η πρώτη Σχολή Αδελφών Νοσοκόμων διετούς φοίτησης ενώ τον Ιανουάριο του 1900 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό καταστατικό του νοσοκομείου. Μέσα σε 60 μέρες το νοσοκομείο είχε ήδη 16 κλίνες και έγιναν και τα επίσημα εγκαίνιά του.

Τον Απρίλιο του 1900 εισήχθη για νοσηλεία το πρώτο άρρωστο παιδί. Το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία που στηρίχθηκε στα χρήματα από τον ελληνικό έρανο για να κατασκευαστεί θα αποτελούσε στο μέλλον ένα από τα πλέον ιστορικά νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων το νοσοοκομείο αυτό στην Αττική επιτάχθηκε για να περιθάλψει τραυματίες πολέμου και το 1914 οι γιατροί του συμμετείχαν στην κατ΄ οίκον νοσηλεία των Μακεδόνων προσφύγων.

Η προσφορά του νοσοκομείου ήταν καταλυτική στον παιδικό πληθυσμό της χώρας. Κατά τη δεκαετία του 1980 προστέθηκαν νέα τμήματα στο νοσοκομείο. Ενώ τη δεκαετία του ’90 ιδρύθηκε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο Παίδων Αγία Σοφία.

Αγία Σοφία: Το ιστορικό ίδρυσης του Νοσοκομείου

Η τελετή θεμελίωσης του νοσοκομείου έγινε με μεγάλη επισημότητα στις 16 Οκτωβρίου 1896, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:30 το πρωί. Πρωτοστάτησαν για την ίδρυσή του η διάδοχος πριγκίπισσα Σοφία. Καθώς και μια ομάδα γυναικών που αποτελούνταν από τις: Αγγελική Κουντουριώτου, Φρανσέ Πάλλη, Ταρσή Μαρίνου. Αμαλία Ηλιοπούλου, καθώς κι έναν άντρα τον Κωνσταντίνο Τσακωνόπουλο. Όλοι μαζί συνέλαβαν την ιδέα ίδρυσης ενός νοσοκομείου αποκλειστικά για τα παιδιά. Από την ομάδα, βέβαια, δε θα μπορούσαν να λείπουν οι δύο γνωστές μορφές της εποχής. Ο Ανδρέας Συγγρός και ο Μαρίνος Κοργιαλένειος.

Στις 27 Μαρτίου 1896 το συμβούλιο της Ιεράς Μονής Πετράκη αποφασίζει να παραχωρήσει, με την υπ΄αριθμ. 37 πράξη του, οικόπεδο 97.777 τεκτονικών τετραγωνικών πηχών.
Στις 16 Οκτωβρίου 1896, έγινε η τελετή της θεμελίωσης, ενώ το 1897 άρχισε να λειτουργεί η πρώτη Σχολή Αδελφών του νοσοκομείου, που ήταν διετούς φοίτησης.

Στις 9 Ιανουαρίου 1900 στην Αθήνα, ύστερα από πρόταση του Υπουργού των Εσωτερικών Γ.Ν. Θεοτόκη, κυρώθηκε με ΒΔ το κατατεθέν από 31ης Δεκεμβρίου 1899 καταστατικό του Νοσοκομείου των Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Σύμφωνα με αυτό ιδρύεται, υπο της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας Πριγκίπισσας Σοφίας στο Γουδί, Νοσοκομείο των Παίδων υπό την επωνυμία «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Το οποίο διατελεί υπό την Υψηλή Προστασία της ΑΒ Υψηλότητας.

Στις 15 Ιανουαρίου 1900, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το ιδρυτικό καταστατικό του Ιδρύματος. Λίγες μέρες αργότερα, στις 22 Μαρτίου 1900, η Αθήνα γνώριζε μια από τις πιο λαμπρές ως εκείνη την εποχή γιορτές. Τη γιορτή των εγαινίων της έναρξης λειτουργίας του νοσοκομείου. Το μοναδικό νοσηλευτικό περίπτερο ήταν ο «Συγγρός».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ