ΠΙΣ: Αναλαμβάνει εκστρατεία ενημέρωσης για την Αγία Σοφία

Πρωτοβουλία για να συσταθεί κοινό μέτωπο με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας ενάντια στις πρακτικές της Τουρκίας αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ξεκινώντας ταυτόχρονα εκστρατεία ενημέρωσης της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας, προκειμένου «να αναδείξει τη γεωπολιτική, πολιτική, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία του ζητήματος, που προέκυψε με την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει τον πλέον συμβολικό χριστιανικό ναό σε τζαμί».

Πρωτοβουλία για να συσταθεί κοινό μέτωπο με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας ενάντια στις πρακτικές της Τουρκίας αναλαμβάνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Την ιστορία και τον συμβολισμό τoυ ναού τής Του Θεού Σοφίας (Αγιά Σοφιά) αναδεικνύει, σε επιστολή του, το προεδρείο του ΠΙΣ προς τους προέδρους του Standing Committee of European Doctors, του World Medical Association και του UEMS (Union Europeenne des Medecins Specialistes). Η επιστολή έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ο ΠΙΣ αναφέρει ότι θα σταλεί, επίσης, σε όλες τις ευρωπαϊκές πρεσβείες, στην πρεσβεία των ΗΠΑ και αντιπροσωπείες του λοιπού δυτικού κόσμου, στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, σε ομογενειακές οργανώσεις ανά την υφήλιο και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Στην επιστολή τονίζεται ότι «ο ναός, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν είναι απλά μία ορθόδοξη εκκλησία στα εδάφη της Τουρκίας, αλλά με την ανακήρυξή του από τον Κεμάλ το 1935 ως οικουμενικού χαρακτήρα μουσείο, αποτελεί τη γέφυρα σεβασμού και αλληλοεκτίμησης μεταξύ του τουρκικού κράτους και της χριστιανικής Δύσης».

Όπως σημειώνεται, σήμερα, με την απόφαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μετατροπή του ναού σε τζαμί, «η προσβολή δεν είναι κατά της Ορθοδοξίας. Ούτε κατά του Χριστιανισμού. Είναι κατά του Διαφωτισμού των κοινών αξιών που έβαλαν τα θεμέλια της παγκόσμιας συνεργασίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Τέλος, ο ΠΙΣ ζητά από τις διεθνείς ιατρικές οργανώσεις να «ενώσουν τις φωνές τους, καταδικάζοντας έντονα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά της Τουρκίας, αναστέλλοντας τη μοριοδότηση όλων των ιατρικών συνεδρίων που διεξάγονται στην Κωνσταντινούπολη μέχρι να πάρει η Τουρκία πίσω την απόφαση».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ