NewsΚορωνοϊός: Πάγωμα των προστίμων 300 ευρώ -Στο ΣτΕ η νομιμότητα τους

Κορωνοϊός: Πάγωμα των προστίμων 300 ευρώ -Στο ΣτΕ η νομιμότητα τους

- Advertisement -

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνουν τα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνουν τα διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ που επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. σε όσους παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ζήτημα νομιμότητας και συνταγματικότητας έχουν εγείρει 46 πολίτες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, παρά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων που είχε αποφασιστεί από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, και τα αρμόδια αστυνομικά όργανα τους επέβαλαν το πρόστιμο των 300 ευρώ.

Οι 46 Θεσσαλονικείς, σε βάρος των οποίων κόπηκαν τα πρόστιμα, κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αιτήσεις ακυρώσεις των προστίμων. Παράλληλα κατέθεσαν και αντιρρήσεις (ενδικοφανή προσφυγή σύμφωνα με τη νομική ορολογία) κατά των πράξεων επιβολής των προστίμων, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.

Μετά την εξέλιξη αυτή, οι 46 επικαλούμενοι το νόμο 3900/2010 κατέθεσαν αίτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας, να «τραβήξουν» από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της συμπρωτεύουσας τις αιτήσεις ακύρωσης τους, έτσι ώστε να εκδικαστούν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ως πρότυπες δίκες (πιλοτικές δίκες).

Επικαλέστηκαν ότι και σε άλλα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν ανάλογες αιτήσεις ακύρωσης διοικητικών προστίμων των 300 ευρώ, όπως είναι της Κέρκυρας, του Ηράκλειου και των Τρικάλων.

Τελικά, η αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ έκανε δεκτό το αίτημα και έτσι η προσφυγή των πολιτών από τη Θεσσαλονίκη θα εισαχθεί ως πιλοτική δίκη.

Κατά συνέπεια, όλες οι υποθέσεις για τα πρόστιμα των 300 ευρώ που εκκρεμούν στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, δηλαδή για όσους έχουν προσφύγει, «παγώνουν» προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα καθορίσει και την τύχη των εκκρεμών υποθέσεων στην Δικαιοσύνη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ