NewsΚοροναϊός: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφόγος ο ξενιστής; Τι είναι ο παγκολίνος

Κοροναϊός: Ο φολιδωτός μυρμηγκοφόγος ο ξενιστής; Τι είναι ο παγκολίνος

- Advertisement -

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV που ευθύνεται για τον θάνατο 636 ανθρώπων στην Κίνα.

Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του, είναι πιθανόν ο ξενιστής του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

“Η τελευταία ανακάλυψη θα είναι μεγάλης σημασίας για την πρόληψη και τον έλεγχο της προέλευσης του ιού”, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του το South China Agricultural University, που ηγείται της έρευνας.

Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 636 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα.

Άλλοι 73 ασθενείς υπέκυψαν από τον 2019-nCoV, όπως ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Παρασκευή. Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων (69) καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας. Οι 64 από τους ασθενείς πέθαναν στην πόλη Ουχάν, την επαρχιακή πρωτεύουσα.

Τι είναι ο Παγκολίνος

Οι φολιδωτοί μυρμηκοφάγοι γνωστοί και ως pangolin (παγκολίνος) θηρεύονται μέχρι εξαφάνισης λόγω της τεράστιας ζήτησης για το κρέας, αλλά και για τις φολίδες τους.

Οι μυρμηγκοφάγοι αυτοί μοιάζουν με κουκουνάρια με πόδια και ενδημούν στην Ασία και την Αφρική. Ωστόσο, στο Βιετνάμ και την Κίνα τα οκτώ ενδημικά είδη pangolin έχουν χαρακτηριστεί ως είδη υπό εξαφάνιση λόγω του ανελέητου κυνηγιού τους.

Μάλιστα η ζήτηση είναι τέτοια που το εμπόριο λαθραίων θηραμάτων ανάμεσα στην Αφρική και την Ασία έχει εκτοξευτεί.

Το φολιδωτός μυρμηγκοφάγος είναι το μοναδικό θηλαστικό με φολίδες στον πλανήτη. Οι φολίδες λειτουργούν ως ασπίδα και η κολλώδης. Η μακρυά γλώσσα του ως όπλο για να συλλαμβάνει την τροφή του που αποτελείται από έντομα.

Το σπάνιο χαρακτηριστικό του συντελεί στη λήψη περισσότερων μέτρων για την προστασία του, αλλά το βάζει και στο στόχαστρο των λαθροκυνηγών. Οι φολίδες του χρησιμοποιούνται ως συστατικό στην κινέζικη ιατρική.

Την τελευταία δεκαετία έχουν εξολοθρευτεί περισσότεροι από ένα εκατομμύριο φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι. Αποτέλεσμα είναι το θαυμαστό ζώο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη θλιβερή λίστα των ειδών που γίνονται αντικείμενο παράνομου εμπορίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ