NewsH Europa Donna Hellas στηρίζει την “υγεία των γυναικών στην Ευρώπη”

H Europa Donna Hellas στηρίζει την “υγεία των γυναικών στην Ευρώπη”

- Advertisement -

Τα κρίσιμα ζητήματα στην υγεία των γυναικών στην Ευρώπη, που συνδέονται άμεσα με τις πολιτικές της ΕΕ για την υγεία και για την ισότητα των φύλων, ανέδειξε η ειδική εκδήλωση «Gender in health: challenges for a healthier future for women in Europe» που διοργάνωσε η Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Europa Donna Hellas Έλενα Κουντουρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην οποία συμμετείχαν προσκεκλημένοι ομιλητές, εκπρόσωποι πολιτικών και θεσμικών φορέων της Ελλάδας και της ΕΕ, ιατροί και διακεκριμένοι επιστήμονες και μέλη του Δ.Σ. της Europa Donna Hellas.

Τα κρίσιμα ζητήματα στην υγεία των γυναικών και την ισότητα των φύλων στην Ευρώπη ανέδειξε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η Europa Donna Hellas

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Πρόεδρος της Europa Donna Hellas κ. Έλενα Κουντουρά, αναφέρθηκε στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην Ευρώπη στην υγεία τους και ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτες ομάδες γυναικών.

Υπογράμμισε ως προτεραιότητα την ένταξη των θεμάτων της υγείας των γυναικών στην κορυφή της ατζέντας της υγείας της ΕΕ και των κρατών-μελών, και την ενσωμάτωση στις πολιτικές της διάστασης της ισότητας των φύλων. Όπως επίσης και την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής προσέγγισης σε κάθε στάδιο: στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, τον τακτικό έλεγχο και την έγκαιρη διάγνωση, την θεραπεία, την φροντίδα, την επανένταξη των ασθενών στην κανονικότητα, και την υιοθέτηση υγιούς τρόπου ζωής και ανέφερε ότι η νέα Επίτροπος για την Υγεία και πρώην πρόεδρος της Europa Donna Κύπρου κ. Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε την “Ευρωπαική Πολιτική για τον Καρκίνο”.

Mε επιστημονικές τοποθετήσεις και εξειδικευμένες παρουσιάσεις συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. και της Eπιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas:

H Εθνική Αντιπρόσωπος της Europa Donna Hellas, κ. Φιορίτα Πουλακάκη, Χειρούργος Μαστού, Διευθύντρια του Κέντρου Μαστού και Χειρουργικής Κλινικής Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών, με θέμα «Καρκίνος του Μαστού: Πρωτογενής και Δευτερογενής πρόληψη από την πρώιμη διάγνωση στην ίαση» ανέφερε πως εξατομικευμένες στρατηγικές μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης κακοήθειας στο μαστό αφορούν τη διακοπή του καπνίσματος, των αντισυλληπτικών και των σκευασμάτων ορμονικής υποκατάστασης, περιορισμό της χρήσης αλκοόλ και διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η παρακολούθηση των γυναικών με τις κατάλληλες για την ηλικιακή ομάδα εξετάσεις (μαστογραφία, υπερηχογράφημα, μαγνητική μαστογραφία και άλλες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις) και τον ατομικό κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου, εξασφαλίζει την έγκαιρη διάγνωση με αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών ίασης.

Γυναικολογική Υγεία

Ο κ. Γιώργος-Μάριος Μακρής Γυναικολόγος, Ογκολόγος, Χειρούργος και Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Ευρωκλινικής Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Europa Donna Hellas, παρουσίασε την πολύτιμη σημασία της πρόληψης με θέμα τη «Γυναικολογική Υγεία».

Ο κ. Μακρής τόνισε ότι η σωματική, ψυχική και σεξουαλική υγείας της γυναίκας είναι στοιχείο της ευημερίας μιας κοινωνίας. Η ανάγκη για φροντίδα μεταβάλλεται ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα στο οποίο βρίσκεται. Η υγεία της γυναίκας είναι κρατική υπόθεση στην Ευρώπη, και σε μια ενωμένη Ευρώπη όμως θα έπρεπε να είναι συλλογική προσπάθεια. Τα επίπεδα παραγωγής επιστημονικής γνώσης χρήζουν βελτίωσης και αυτό είναι δείκτης ποιότητας του επιπέδου ζωής του Ευρωπαίου πολίτη.

Η Αντιπρόεδρος και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Europa Donna Hellas, κ. Μιμή Μαρσέλλου μίλησε για την «Υγεία του Πυελικού Εδάφους». Η κ. Μαρσέλλου ως ειδική Φυσικοθεραπεύτρια και συν ιδρύτρια του προγράμματος Pelvic Floor Act παρουσίασε τις πιθανές επιπτώσεις που υφίσταται το Πυελικό Έδαφος της Γυναίκας μετά τον καρκίνο του μαστού με κυριότερες την κολπική ατροφία, την ακράτεια ούρων και την σεξουαλική δυσλειτουργία, επισημαίνοντας την σημαντικότητα της ειδικής φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης με λύσεις που κάνουν δυνατή τη γυναίκα από μέσα προς τα έξω. Σκοπός της ομιλίας η κατάρριψη των προκαταλήψεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής όλης της οικογένειας.

Γυναίκα Καριέρα και Ψυχική Υγεία

Η κ. Στέλλα Ζουλινάκη, Γεν. Γραμματέας της Europa Donna Hellas, Επιχειρηματίας, Manager, ιδρυτικό μέλος, ιδρυτικό μέλος HCCMA (Σύλλογος Συμβουλευτικής Coaching Mentoring Ελλάδας), εισηγήθηκε με θέμα «Γυναίκα Καριέρα και Ψυχική Υγεία».

Η κ. Ζουλινάκη τόνισε πως η γυναίκα πλέον συμμετέχει ενεργά στην αγορά εργασίας κατέχοντας πολλούς διαφορετικούς ρόλους. Καλείται συνεχώς να επιδεικνύει ψυχική αλλά και σωματική ανθεκτικότητα ώστε να ξεπεράσει τα εμπόδια και να αντεπεξέλθει στις συνθήκες της καθημερινής ζωής. Η συνεχής εκπαίδευση της και η υιοθέτηση εργαλείων life coaching & mentoring μπορούν να συνεισφέρουν στην κατάλληλη διαχείριση των εμποδίων που συναντά. Ο απώτερος σκοπός των πρωτοβουλιών όλων των φορέων είναι έχουμε ευτυχισμένες γυναίκες. Σωματικά και ψυχικά υγιείς.

Η κ. Έλενα Βρεττού, Ειδική Γραμματέας της Europa Donna Hellas, και Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, με θέμα «Ευεξία- το κλειδί για μία καλύτερη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού». Η κ. Βρεττού περιέγραψε τις βασικές αρχές της Ευεξίας (Wellness) και εστίασε στο πόσο σημαντική είναι η αποφυγή των άκρων. Όπως και η προσπάθεια ισορροπίας σώματος ψυχής και πνεύματος για την υγεία των γυναικών.

Επίσης συμμετείχαν και τα μέλη του Δ.Σ της Europa Donna Hellas Καίτη Σαμαρτζή και Μαίρη Σιγανού.

Στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν θέματα και παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν τις προκλήσεις και τις ανισότητες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα στον τομέα τις υγείας από ομιλητές όπως η πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Ισότητα των Φύλων κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Blandine Mollard, Υπεύθυνη Έρευνας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η κ. Elizabeth Lichtenstein, περιφερειακή αντιπρόεδρος για την Β. Ευρώπη της Διεθνούς Ένωσης των Γυναικών στην Ιατρική (MWIA), η κ. Ελένη Σταματίου, Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Δημόσια Υγεία και στέλεχος της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Λουκάς Φούρλας, Ευρωβουλευτής της Κύπρου και Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωβουλευτών κατά του Καρκίνου και η κ. Camille Butin, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF)

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ