Ένοχος ο γιατρός για το θάνατο βρέφους μετά από επέμβαση βουβωνοκήλης

Ένοχος κρίθηκε την Τρίτη, και σε δεύτερο βαθμό ο γιατρός που δικαζόταν για το θάνατο 11μηνου βρέφους τον Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ, μετά από χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης έκρινε ένοχο για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» τον παιδοχειρουργό που είχε προβεί στις δύο από τις συνολικά τρεις επεμβάσεις που είχαν γίνει τότε στο αδικοχαμένο αγοράκι.

Σημειώνεται ότι την ενοχή του κατηγορούμενου είχε προτείνει νωρίτερα σήμερα και ο εισαγγελέας της Έδρας. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναγνώρισε στον καταδικασθέντα το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τελικά του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο γιατρός υποστήριξε κατά την απολογία του ότι λυπάται πολύ για ό,τι συνέβη, ωστόσο, επεσήμανε ότι ο ίδιος δεν ευθύνεται γι’ αυτό, καθώς είχε προβεί σε όλες τις ιατρικώς ενδεδειγμένες ενέργειες.

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2012, μετά την πρώτη προγραμματισμένη επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία είχε υποβληθεί το αγόρι, παρουσιάστηκαν σημαντικές επιπλοκές:

Το 11μηνο βρέφος αντιμετώπιζε φρικτούς πόνους και είχε έντονο πρήξιμο, γεγονός που ανησύχησε τους γονείς του. Στις 3 Νοεμβρίου, το μωρό υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση στο ΠΑΓΝΗ χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί. Λίγες ώρες μετά, το μωρό εισήχθη ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε τρίτη επέμβαση.

Σ’ αυτήν το παιδάκι υπέστη καρδιακή ανακοπή και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διεξήχθη πριν από δύο χρόνια. Τον Ιούνιο του 2017, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε κρίνει ένοχο τον γιατρό για «ανθρωποκτονία από αμέλεια». Επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή.

Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον γιατρό φυλάκιση 3 ετών. Μετά την καταδίκη του, ο παιδοχειρουργός κατέθεσε έφεση. Η έφεση εκδικάζεται αυτό το διάστημα από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου στις 31 Οκτωβρίου του 2012, ο κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία προέβη στο 11μηνο βρέφος για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, δε φρόντισε «να συρραφτεί στεγανά το στόμιο του κηλικού σάκου. Αποτέλεσμα ήταν ο στραγγαλισμός των αιμοφόρων αγγείων του εγκολεασθέντος και περισφιχθέντος τμήματος του λεπτού εντέρου εντός του κηλικού σάκου».

Υποτροπή της βουβωνοκήλης

Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, στις 3 Νοεμβρίου του 2012, ο κατηγορούμενος προέβη σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο μωράκι λόγω υποτροπής της βουβωνοκήλης. Κατά τη δεύτερη επέμβαση διαπιστώθηκε «ρήξη των ραμμάτων. Όπως και είσοδος τμήματος του λεπτού εντέρου στον κηλικό σάκο έως το όσχεο». Ο γιατρός προχώρησε σε «τελική αναστόμωση του λεπτού εντέρου επί μη υγιούς ιστού, δηλαδή επί σηπτικού εδάφους».

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο παιδοχειρουργός δε φρόντισε να νοσηλευτεί το βρέφος στη ΜΕΘ Παίδων στο ΠΑΓΝΗ. Ιδίως αμέσως μετά τη δεύτερη επέμβαση, όπου διαπιστώθηκε «ρήξη-διάτρηση του εντέρου και ισχαιμία αυτού. Αλλά και εκ του λόγου ότι το βρέφος, μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση, εμφάνισε υψηλό πυρετό. Εμετούς, 19.000 λευκά αιμοσφαίρια από 14.000 προεγχειρητικά, τα οποία στη συνέχεια έπεσαν στα 3.200. Μετεωρισμό κοιλίας και διόγκωση του οσχέου. Που καταδείκνυαν ότι το βρέφος οδηγείτο σε σήψη, ώστε να αναζωογονηθούν τα ζωτικά του όργανα και να αποφευχθεί πιθανή λοίμωξή του από ανθεκτικά μικρόβια».

Σύμφωνα με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, «αποτέλεσμα των ως άνω ενεργειών και παραλείψεών του ήταν να προκληθεί στο βρέφος πολυοργανική ανεπάρκεια ένεκα οξείας περιτονίτιδας και νέκρωσης ευρέως τμήματος του λεπτού εντέρου, που αιτιακά οδήγησε στον θάνατό του την 5η/11/2012, παρά το γεγονός ότι την 4η/11/2012 υποβλήθηκε και σε τρίτη, ατελέσφορη, χειρουργική επέμβαση».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ