Ασπρόπυργος: Τεράστια απάτη με ιατρικές μάσκες αξίας 1 εκατ. ευρώ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία θα διέθετε στην αγορά πάνω από 1.000.000 μάσκες προστασίας, είτε κλεμμένες, είτε αμφιβόλου προελεύσεως, από την Ασφάλεια Αθηνών.

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση η οποία θα διέθετε στην αγορά πάνω από 1.000.000 μάσκες προστασίας, είτε κλεμμένες, είτε αμφιβόλου προελεύσεως, από την Ασφάλεια Αθηνών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συνολικά από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και το Τμήμα Ασφάλειας Καλλιθέας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατασχέθηκαν πάνω από 1.000.000 μάσκες, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Όπως και αρκετά προϊόντα «μαϊμού» με επώνυμες μάρκες. Ακόμα και αναβολικά χάπια από αποθήκη που διατηρούσε το κύκλωμα στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Οι έρευνες για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησαν με αφορμή την εξαπάτηση εταιρείας, από την οποία κατάφεραν να αποσπάσουν 201.900 ιατρικές μάσκες.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στις 22 Απριλίου, μέλος της οργάνωσης ήρθε σε εμπορική συμφωνία, μέσω τρίτων, με εταιρεία για την αγορά 201.900 ιατρικών μασκών, αξίας 620.640,60 ευρώ. Το εμπόρευμα παραδόθηκε κανονικά την επόμενη ημέρα, χωρίς ουδέποτε να καταβληθεί το συμφωνηθέν ποσό.

Τρεις φάσεις ερευνών

Στην πρώτη φάση των ερευνών, δυο ημέρες μετά, εντοπίστηκε σε περιοχή της Αττικής το φορτηγό με το οποίο παρελήφθη το εμπόρευμα. Συνελήφθη ο οδηγός, στην οικία του οποίου –μεταξύ άλλων- βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρή ποσότητα ιατρικών μασκών.

Στη δεύτερη φάση των ερευνών, στις 4 Μαΐου, εντοπίστηκε ένα φορτηγό να εξέρχεται από αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή του Ασπροπύργου. Σε έρευνα που επακολούθησε βρέθηκαν στο εσωτερικό του 23.750 ιατρικές μάσκες. Οι μάσκες προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Στο όχημα επέβαιναν δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία συνελήφθησαν. Ακολούθησε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στον αποθηκευτικό χώρο, απ’ όπου εξήλθε το φορτηγό όχημα, όπου βρέθηκαν 170.670 ιατρικές μάσκες, οι οποίες ομοίως προέρχονταν από την παραπάνω απάτη σε βάρος της εταιρείας.

Συνολικά από τις 210.900 ιατρικές μάσκες που κατάφεραν να αποσπάσουν με την παραπάνω μέθοδο εξαπάτησης, βρέθηκαν οι 194.420, οι οποίες και αποδόθηκαν στην εταιρεία.

Έρευνες σε οικίες και αποθήκες

Στην τρίτη φάση των ερευνών, πραγματοποιήθηκαν 8 έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους – καταστήματα, μελών της οργάνωσης. Οι έρευνες έγιναν στις περιοχές της Αγίας Βαρβάρας, του Αλίμου, του Κορυδαλλού και του Αιγάλεω.

Από την πρόοδο των ερευνών προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ειδικεύονταν στην παράνομη διάθεση ιατρικού υλικού (μάσκες) καθώς και απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών.

Μάλιστα λειτουργούσαν με συστηματικό τρόπο και φρόντιζαν να προσδίδουν νομιμοφάνεια σε όλα τα στάδια της εγκληματικής τους δραστηριότητας, από την οποία αποκόμιζαν σημαντικά οικονομικά οφέλη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατασκεύαζαν τιμολόγια και λοιπά παραστατικά, με τα οποία νομιμοποιούσαν την μεταφορά των ιατρικών μασκών ενώ για την απόκρυψη της προέλευσής τους και την παραπλάνηση των υποψήφιων αγοραστών, τις επανατυποποιούσαν σε νέες κούτες μεταφοράς.

Αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα

Πέρα από τα αρχηγικά μέλη, που είχαν τον γενικότερο συντονισμό της λειτουργίας της οργάνωσης, τα λοιπά μέλη προέβαιναν σε επιμέρους -κατά περίπτωση πράξεις- (τυποποίηση – αποθήκευση και μεταφορά προϊόντων, προπομποί σε μεταφορές, τσιλιαδόροι εντοπισμού αστυνομικών κλπ.)

Συνολικά από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.110.423 ιατρικές μάσκες. Από αυτές, οι 800.000 είναι αμφιβόλου ποιότητας και άγνωστης προέλευσης. Κατασχέθηκαν 5.245 ευρώ, δύο φορτηγά και τρία Ι.Χ. οχήματα. Επίσης, βρέθηκαν πάνω από 50.000 ετικέτες γνησιότητας διαφόρων επώνυμων εταιρειών (ένδυσης-υπόδησης) καταφανώς πλαστές. Πάνω από 3.000 είδη ένδυσης, υπόδησης, ρολόγια χειρός, γυαλιά ηλίου. Όλα απομιμητικά επώνυμων εταιρειών. Δισκία αναβολικών σκευασμάτων και μικροποσότητα κάνναβης. Πιστόλι και τρία πλήρη κλειστά κυκλώματα καταγραφής εικόνας.

Σημειώνεται ότι, πέραν των ιατρικών μασκών που προέρχονται από την απάτη σε βάρος της εταιρείας, όλες οι υπόλοιπες δεν έφεραν δασμοφορολογικά παραστατικά. Ερευνάται η προέλευση τους, σε συνεργασία με συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Πάνω από 1 εκατ. ευρώ μεταπωλητική αξία 

Η μεταπωλητική αξία των μασκών, συμπεριλαμβανομένων των μασκών που προέρχονται από την εταιρεία, ξεπερνάει το 1.000.000 ευρώ.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση, συνελήφθησαν 8 μέλη της οργάνωσης, όλοι τους Έλληνες. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, πλαστογραφία. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, νομοθεσίες περί όπλων, σημάτων. Αθέμιτου ανταγωνισμού, εθνικού τελωνειακού κώδικα κλπ. συναφών αδικημάτων. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα τέσσερα άτομα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ