ΚαινοτομιαΤο ρομπότ που ελέγχει τα συμπτώματα κορωνοϊού από απόσταση

Το ρομπότ που ελέγχει τα συμπτώματα κορωνοϊού από απόσταση

- Advertisement -

Νοσοκομείο στη Μασαχουσέτη βρήκε νέα δουλειά για τον Spot, το ρομπότ που μοιάζει με σκύλο της Boston Dynamics: να κάνει τον γιατρό.

Νοσοκομείο στη Μασαχουσέτη βρήκε νέα δουλειά για τον Spot, το ρομπότ που μοιάζει με σκύλο της Boston Dynamics: να κάνει τον γιατρό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το τετράποδο κιτρινόμαυρο ρομπότ αποδείχθηκε ικανό να παίρνει τις ζωτικές ενδείξεις ασθενών από απόσταση άνω των 1,8 μέτρων. Όπως τονίζει η Daily Mail, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στους εργαζόμενους υγειονομικής περίθαλψης να διατηρήσουν μία απόσταση από ασθενείς που ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό ή άλλη νόσο.

Μέχρι στιγμής, ο Spot έχει δοκιμαστεί μόνο σε υγιείς ασθενείς στο Brigham and Women’s Hospital της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, ενώ το επόμενο βήμα θα ήταν να δοκιμαστεί σε ένα δωμάτιο έκτακτων περιστατικών.

Το νοσοκομείο της Βοστώνης χρησιμοποίησε αρχικά τον Spot απλώς για τη μεταφορά ενός iPad. Ήταν τοποθετημένο στο «πρόσωπό του» επιτρέποντας έτσι στους γιατρούς να μιλούν με ασθενείς που έφθαναν στο νοσοκομείο. Να εκτιμήσουν ποιοι ήταν εκείνοι που χρειάζονταν άμεση φροντίδα. Το ρομπότ λειτουργεί από απόσταση χρησιμοποιώντας μια φορητή συσκευή, σύμφωνα με το MIT News.

Διαγνωστικά στοιχεία από απόσταση

Αλλά σε μια νέα έκθεση, οι ερευνητές του MIT λένε ότι έχουν αποδείξει ότι ο Spot μπορεί να μετρήσει τους παλμούς, τη θερμοκρασία και και να λάβει και άλλα διαγνωστικά στοιχεία από απόσταση άνω των 1,8 μέτρων. Για να το επιτύχουν αυτό, ανέπτυξαν το VitalCam, τέσσερις διαφορετικές κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στον Spot.

Μια υπέρυθρη κάμερα μετρά τη θερμοκρασία και τον ρυθμό αναπνοής. Ακόμη και μέσα από μία μάσκα. Τρεις άλλες κάμερες φιλτράρουν διαφορετικά μήκη κύματος φωτός για να μετρήσουν τους παλμούς και τον κορεσμό οξυγόνου στο αίμα.

Οι ικανότητες του Spot έχουν δοκιμαστεί μόνο σε υγιή υποκείμενα, αλλά η ομάδα λέει ότι είναι έτοιμη για εφαρμογή σε πραγματικές συνθήκες.

Εάν μάλιστα πληροί τις όρους για έγκριση από τον FDA, το VitalCam θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο, πόρους και ενδεχομένως να σώσει ζωές.

Αυτοματισμοί και ρομποτική τεχνολογία

«Στη ρομποτική, ένας από τους στόχους μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τους αυτοματισμούς και τη ρομποτική τεχνολογία. Να απομακρύνουμε τους ανθρώπους από επικίνδυνες θέσεις εργασίας», ανέφερε σε δήλωση ο κ. Henwei Huang, μεταπτυχιακός φοιτητής του MIT που εργάζεται στο πρότζεκτ.

«Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ρομπότ για να απομακρύνουμε τον εργαζόμενο στην φροντίδα από τον κίνδυνο άμεσης έκθεσης στον ασθενή».

Στόχος είναι ο Spot να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιτρέψει στους γιατρούς να συνεχίσουν να παρακολουθούν τους ασθενείς χωρίς να πάνε στο δωμάτιό τους.

Χρηματοδοτούμενη από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο preprint server techRxiv. Αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη σε ιατρικό ή επιστημονικό περιοδικό με αξιολόγηση από ομοτίμους. Δηλαδή τη διαδικασία που ακολουθείται για την δημοσίευση μελετών σε επιστημονικές επιθεωρήσεις.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ