Τα συμπτώματα και ο έλεγχος της νόσου Πάρκινσον στο smartphone

Μπορεί μια έξυπνη εφαρμογή smartphone να ποσοτικοποιήσει τη σοβαρότητα στα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον;

Το επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology απαντά καταφατικά, καθώς μια πειραματική εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα παρέχει τη δυνατότητα να καταγράφει τις αλλαγές στη συμπτωματολογία της νόσου Πάρκινσον κατά τη διάρκεια της ημέρας και να στέλνει τα δεδομένα στον θεράποντα ιατρό.

Η εφαρμογή, που αναπτύχθηκε από ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, έχει στόχο να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο της νόσου και στην ενίσχυση της συνεργασίας γιατρού-ασθενή.

«Όπως ο διαβήτης, η νόσος Πάρκινσον έχει διακυμάνσεις στη συμπτωματολογία γεγονός που επηρεάζει και τη θεραπεία. Τώρα μπορούμε να μετρήσουμε κατ’ οίκον αυτές τις διακυμάνσεις όπως κάνουμε και στην κλινική», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Σουσι Σαρια.

Ανάπτυξη του app

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ανέπτυξαν το app το οποίο ουσιαστικά απαρτίζεται από πέντε τεστ τα οποία αξιολογούν την ομιλία, την ισορροπία, τον χρόνο αντίδρασης, το χτύπημα των δακτύλων και το βάδισμα. Από αυτά παράγεται το σκορ κίνησης της νόσου Πάρκινσον δια του οποίου οι γιατροί αξιολογούν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και εν συνεχεία προσαρμόζουν τη φαρμακευτική αγωγή, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Neurology.

«Πρόκειται πραγματικά για μια σημαντική εξέλιξη. Οι ασθενείς ήθελαν πολύ να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο», λέει η Δρ Σαρια.

Η εφαρμογή δοκιμάστηκε σε δείγμα 129 ασθενών που έκαναν 6.148 χρήσεις. Η βαθμολόγηση διαθέτει κλίμακα από το 0 έως το 10. Όσο υψηλότερος ο βαθμός, τόσο σοβαρότερη η συμπτωματολογία. Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν το app τόσο πριν όσο και μετά την χρήση της ημερήσιας δόσης ντοπαμίνης, ενώ παράλληλα αξιολογούνταν και στο ιατρείο από τον θεράποντα ιατρό τους.

Τα συμπτώματα ποικίλουν 

Τα συμπτώματα ποίκιλαν κατά μέσο όρο 14 μονάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα στοιχεία αυτά βοηθούσαν τους γιατρούς να καταλάβουν τις υφέσεις και εξάρσεις των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπήρχε σχέση μεταξύ του σκορ του app και των μετρήσεων στο ιατρείο. Κατά μέσο όρο το σκορ της εφαρμογής μειωνόταν περισσότερο απ’ ότι η αξιολόγηση στο ιατρείο όταν είχε λάβει ο ασθενής ντοπαμίνη. Αυτό ενδεχομένως να αναδεικνύει την ευαισθησία και ακρίβεια στην μέτρηση των συμπτωμάτων σε πραγματικό χρόνο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ