Ελληνική πατέντα διαβάζει στο κινητό την τοξικότητα τροφίμων και καλλυντικών

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Την «επικινδυνότητα» των τροφίμων και καλλυντικών που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά αποκαλύπτει μια ελληνική εφαρμογή που φέρει την ονομασία «Ingredio» και επιτρέπει στον καταναλωτή να «διαβάσει» την πιθανή επικινδυνότητα του περιεχομένου, με μία μόλις φωτογραφία από το κινητό του.

«Μια αύξηση της τάξεως του 10% στην ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας συσχετίστηκε με μια σημαντική αύξηση μεγαλύτερη του 10% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», όπως αναφέρει σχετική μελέτη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αλλεργίες, τοξικότητα, καρκινογόνες ουσίες και ερεθισμοί μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της βραβευμένης εφαρμογής που αναλύει το προφίλ του προϊόντος σύμφωνα με τα συστατικά της συσκευασίας.

«Επεξεργασμένα κρέατα, δηλαδή τα κλασσικά αλλαντικά του εμπορίου, οδοντόκρεμες με διοξείδιο του τιτανίου και φυσικά το τσιγάρο, περιλαμβάνονται στα βασικά προϊόντα υψηλής επικινδυνότητας λόγω των συστατικών τους» όπως εξηγεί μιλώντας στο healthpharma.gr η κ. Ζωή Κούρνια, ιδρύτρια της Ingred.io.

Όπως υπογραμμίζει «Η συσκευασμένη γαλοπούλα για παράδειγμα που θεωρητικά οι περισσότεροι από εμάς την εντάσσουμε στη διατροφή μας ως υγιεινή επιλογή, εμπεριέχει νιτρικά ή νιτρώδη άλατα (Ε250, Ε251), ουσίες αποδεδειγμένα καρκινογόνες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τα νιτρικά άλατα, για παράδειγμα, βρίσκονται σε όλα τα αλλαντικά όπως η γαλοπούλα που πολύ συχνά χρησιμοποιούμε ως υγιεινή. Φυσικά, δεν κινδυνεύουμε τρώγοντας μία ή δύο φορές, αλλά η μακροχρόνια συνήθεια σε βάθος δεκαετίας αυξάνει την επικινδυνότητα».

Η κ. Ζωή Κουρνιά, ιδρύτρια της Ingred.io
Επεξεργασμένα τρόφιμα

Η ποσότητα των «εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων» στη διατροφή μας σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως αποκαλύπτει και μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The British Medical Journal (BMJ), μετά από μελέτη στις διατροφικές συνήθειες πάνω από 100.000 ενηλίκων στο διάστημα 2009 μέχρι το 2017.

«Μια αύξηση της τάξεως του 10% στην ποσότητα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών στη διατροφή μας συσχετίστηκε με μια σημαντική αύξηση μεγαλύτερη του 10% στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», όπως αναφέρει η μελέτη.

Μεταξύ των επεξεργασμένων τροφίμων που κάνουν την εμφάνισή τους στη μελέτη είναι τα ζαχαρωτά, τα αναψυκτικά και τα δημητριακά πρωινού. Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα και το μπέικον και οι αφυδατωμένες σούπες (μείγμα για σούπα σε φακελάκι) αναφέρονται και αυτά στη μελέτη εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε αλάτι, το οποίο σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου. Φυσικά, η νικοτίνη και το αλκοόλ δεν απουσιάζουν από τη λίστα.

Σε περίπου ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στον “αέρα” το ingred.io, περισσότεροι από 33.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο έχουν κατεβάσει την εφαρμογή», σύμφωνα με την κ. Ζωή Κούρνια
Ελληνική καινοτομία σε διεθνή διαγωνισμό

Η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, διαθέσιμη στην αγγλική και γαλλική γλώσσα, αναδείχτηκε πρόσφατα νικήτρια στον ελληνικό τελικό του διαγωνισμού κοινωνικής επιχειρηματικότητας Chivas Venture, συμμετάσχει στον παγκόσμιο τελικό το ερχόμενο Μάιο στο Άμστερνταμ, διεκδικώντας ανάμεσα σε είκοσι χώρες μέρος μιας χρηματοδότησης ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων.

«Σε περίπου ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στον “αέρα” το ingred.io, περισσότεροι από 33.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο έχουν κατεβάσει την εφαρμογή», σύμφωνα με την κ. Ζωή Κούρνια, η οποία όπως υπογραμμίζει, την ανέβασαν πιλοτικά στο διαδίκτυο και ο κόσμος τη βρήκε μόνος του, χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά, όπως ο όρος «τοξικότητα τροφίμων».

Βιώσιμα προϊόντα

«Όραμα μας είναι να δώσουμε ερεθίσματα προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινωνία δίχως τοξικές ουσίες. Να ενημερώσουμε και να εκπαιδεύσουμε τους καταναλωτές σχετικά με τα συστατικά που εμπεριέχονται στα προϊόντα που αγοράζουν. Στόχος μας είναι η προστασία της υγείας των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, ασκώντας πιέσεις στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών να παράγουν πράσινα και βιώσιμα προϊόντα».

Η ανάγκη του κόσμου να ενημερωθεί είναι τεράστια, όπως εξηγεί η κυρία Κούρνια και αυτό αποκαλύπτεται από την επισκεψιμότητα της εφαρμογής. Υπάρχει φόβος για τα συστατικά που περιέχονται, καθότι πολλά έχουν συνδεθεί με ασθένειες, όπως καταλήγει.

Να σημειωθεί πως η κ. Ζωή Κούρνια είναι Χημικός, με πάνω από 15 χρόνια ερευνητικής εμπειρίας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2001 και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία το 2006.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ