Το chatgpt αποτελεί ένα φαινόμενο που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην καθημερινότητα των πολιτών διεισδύοντας και στην κατηγορία των ιατρικών συμβουλών.

Όπως αναδείχθηκε στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤnews και με τη βοήθεια της καθηγήτριας επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρας Ψαλτοπούλου, όλο και περισσότεροι ασθενείς προσέρχονται στους γιατρούς έχοντας ήδη ζητήσει «γνωμάτευση» από το chatgpt.
Η κ. Ψαλτοπούλου επιβεβαίωσε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη έχει φέρει μια επανάσταση στην ιατρική, καθώς πολλοί ασθενείς έρχονται πλέον με εκτυπωμένες απαντήσεις από το διαδίκτυο». Τόνισε ωστόσο πως «δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό», επισημαίνοντας ότι «μόνο ο γιατρός έχει την ανθρώπινη επαφή, την κλινική εξέταση και τη δυνατότητα να υποβάλει στοχευμένες ερωτήσεις που οδηγούν σε σωστή διάγνωση». Όπως εξήγησε, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά: «Είναι συμπαραστάτης και στον γιατρό και στον ασθενή, αλλά όχι αντικαταστάτης. Ο γιατρός είναι αυτός που θα αξιολογήσει τα δεδομένα και θα καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία.»
Πληροφόρηση και διαδίκτυο
Παράλληλα, η κ. Ψαλτοπούλου υπογράμμισε πως η πληροφόρηση από το διαδίκτυο δεν είναι εξατομικευμένη, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους: «Ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Κάτι που ισχύει γενικά μπορεί να μην ισχύει για τον συγκεκριμένο άνθρωπο που έχω απέναντί μου». Όπως σημείωσε, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι απαντήσεις της τεχνητής νοημοσύνης είναι ανακριβείς ή βασίζονται σε παλαιότερα δεδομένα, καθώς «οι βάσεις γνώσης ενδέχεται να μην έχουν ενημερωθεί με τα πιο σύγχρονα ιατρικά ευρήματα».
Στην ίδια συζήτηση, επισημάνθηκε ότι η τεχνολογία έχει βοηθήσει σημαντικά στη διάγνωση και στην ενημέρωση των ασθενών, αλλά «η διαπροσωπική σχέση γιατρού-ασθενούς παραμένει αναντικατάστατη». Η κ. Ψαλτοπούλου πρόσθεσε ότι «ο γιατρός οφείλει να απαντά με σαφήνεια σε κάθε ερώτηση και να εξηγεί όσα ο ασθενής διαβάζει στο διαδίκτυο, ώστε να διαμορφώνει ολοκληρωμένη εικόνα».
Κλείνοντας έγινε αναφορά και στη μικρή αύξηση των περιστατικών covid, με την κ. Ψαλτοπούλου να επισημαίνει την ανάγκη εμβολιασμού κατά της γρίπης τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο: «Έχουν ήδη φτάσει τα εμβόλια. Υπάρχουν ειδικά σκευάσματα για παιδιά 2-5 ετών, αλλά και για ενήλικες άνω των 60. Οι πολίτες πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους για την εμβολιαστική κάλυψη».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
ChatGPT: Είναι ιδανικός συνομιλητής ή ψευδαίσθηση σχέσης;
Το ChatGPT βοήθησε 16χρονο αγόρι να αυτοκτονήσει – Τον ενθάρρυνε

