ΕπιχειρηματικάΣυμφωνία Gilead με Sangamo αξίας 3 δισ. για τον καρκίνο

Συμφωνία Gilead με Sangamo αξίας 3 δισ. για τον καρκίνο

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Πρόσβαση σε νέο θεραπευτικό πεδίο της μάχης κατά του καρκίνου επιχειρεί ο αμερικανικός κολοσσός Gilead Sciences, προχωρώντας σε συμφωνία -ύψους 3 δισ. δολ.- με την βιοτεχνολογική εταιρεία Sangamo Therapeutics.
Στόχος της πλέον πρόσφατης συμφωνίας της φαρμακευτικής επιχείρησης είναι να αναπτύξει εξατομικευμένες γονιδιακές θεραπείες για τους ασθένειες.
Η αυλαία του τομέα άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβριο, με το Luxturna να αποτελεί την πρώτη γονιδιακή θεραπεία που έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με επιβεβαιωμένη δυστροφία του αμφιβληστροειδούς σχετιζόμενης με διαλληλική RPE65 μετάλλαξη.
Το κόστος της θεραπείας, που αναπτύχθηκε από την Spark Therapeutics Inc με έδρα την Φιλαδέλφεια, υπολογίζεται στα 850.000 δολάρια.
«Είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή για τον τομέα επεξεργασίας του γονιδιώματος και της γονιδιακής θεραπείας», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sangamo Therapeutics, Sandy Macrae μιλώντας σε αναλυτές.

Ανθρώπινο γονιδίωμα
Η Kite Pharma, θυγατρική εταιρεία της Gilead θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της βιοτεχνολογικής εταιρείας Sangamo για να στοχεύσει σε μια κατηγορία πρωτεϊνών (που ονομάζονται zinc finger nucleases) προκειμένου να επεξεργαστεί το ανθρώπινο γονιδίωμα για την ανάπτυξη θεραπειών στο μέτωπο του καρκίνου.
Στην πρώτη φάση της συμφωνίας που φτάνει στα 3 δισ. δολ., η Sangamo θα λάβει προκαταβολικά 150 εκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ