«Ραβασάκι» από τον ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικά και ιδιωτικές κλινικές

«Ραβασάκι» ΕΟΠΥΥ αναμένεται να λάβουν στις επόμενες ημέρες τα διαγνωστικά κέντρα και οι ιδιωτικές κλινικές για τις ακριβές απεικονιστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι, με το οποίο θα ζητείται να αποστείλουν ψηφιακά αρχεία από αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η περίοδος ελέγχου αφορά συγκεκριμένη χρονική περίοδο που θα επιλεγεί, με τη διαδικασία να εγκαινιάζεται στις αρχές του ερχόμενου μήνα. Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι να διερευνήσει:

1. Εάν έχουν όντως γίνει οι εξετάσεις.

Ειδικότερα θα διασταυρώνονται τα στοιχεία που διατηρεί ο ΕΟΠΥΥ βάσει των εξετάσεων που έχει αποζημιώσει για κάθε ασφαλισμένο, με τα αρχεία που θα δώσουν οι πάροχοι. Εάν δεν βρεθεί η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία που έχει «χρεωθεί» σε κάποιο ΑΜΚΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή, τότε θα κληθεί ο πάροχος να δώσει εξηγήσεις.

2. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί στα αρχεία ίδιες αξονικές τομογραφίες για διαφορετικούς ασθενείς.

Ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε ψηφιακό έλεγχο των αρχείων προκειμένου να δει εάν όντως πρόκειται για διαφορετικές αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, ή έχει χρησιμοποιηθεί η ίδια απεικόνιση για τη χρέωση περισσότερων του ενός ΑΜΚΑ. Σημειώνεται ότι μία αντίστοιχη διαδικασία είχε εφαρμοστεί και στους ελέγχους για τα επιθέματα κατακλίσεων όταν είχε αποκαλυφθεί ότι μεγάλος αριθμός γιατρών «συνόδευαν» τις γνωματεύσεις τους για διαφορετικούς ασθενείς με την ίδια φωτογραφία βλάβης δέρματος.

3. Τη συχνότητα με την οποία υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι στις αξονικές και στις μαγνητικές τομογραφίες.

Σε αυτή την περίπτωση ο έλεγχος θα γίνει ανά ασφαλισμένο (ΑΜΚΑ) και με βάση τα ήδη διαθέσιμα στοιχεία που έχει ο ΕΟΠΥΥ. Εάν παρατηρηθεί αφύσικα συχνή επανάληψη αξονικών ή/και μαγνητικών εξετάσεων στα ίδια όργανα στον ίδιο ασθενή, τότε οι περιπτώσεις αυτές θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή υφίστανται περιορισμοί, ως προς την ειδικότητα του γιατρού που γράφει αξονικές και μαγνητικές εξετάσεις, ενώ η γενική οδηγία είναι να υπάρχει ένα ενδιάμεσο διάστημα 20 ημερών ανάμεσα σε δύο αξονικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται ο ίδιος ασφαλισμένος. Ωστόσο, δεν υπάρχει σχετικός «κόφτης» στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ο κάθε γιατρός με την ανάλογη αιτιολόγηση μπορεί να παρακάμψει τις οδηγίες-όρια που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ