Οι επερχόμενες αλλαγές και το next big deal της ιδιωτικής αγορά Υγείας

Ριζικές ανακατατάξεις στις υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας επιφυλάσσει στο εγγύς μέλλον η επισφράγιση της πώλησης του θεραπευτηρίου Υγεία στο επενδυτικό fund CVC. Μετά την απόκτηση του Metropolitan και του Ιασώ General το CVC καταφέρνει πλέον και ελέγχει σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά ιδιωτικών κλινικών. Οι βλέψεις για περαιτέρω επέκταση δεν σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς «φλερτάρει» και με την επικείμενη πώληση του… κομβικού -όπως χαρακτηρίζεται- Ερρίκος Ντυνάν.
Μετά από μια περίοδο έντονων διεργασιών, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές για τον κλάδο, φέροντας στο προσκήνιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με βελτιωμένη προσφορά για το Υγεία, αλλά και τους έντονους κλυδωνισμούς που προκαλεί η «διαμάχη» μεταξύ των επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς και του υπουργείου Υγείας, στο μέτωπο του Ντυνάν
Αναμένοντας τις τυπικές πλέον διαδικασίες, μετά τη νέα δεσμευτική και χωρίς προϋποθέσεις βελτιωμένη προσφορά, ο όμιλος MIG αποδέχθηκε την προσφορά για τις 215,189,466 μετοχές που αντιστοιχούν στο 70,38% του μετοχικού κεφαλαίου του νοσοκομείου. Το νέο προσφερθέν τίμημα ανέρχεται στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, με αποτέλεσμα το συνολικό τίμημα της συναλλαγής να ανέρχεται σε 204,429,933 εκατομμύρια ευρώ (το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των 290,455,814 εκατομμυρίων ευρώ για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου του Υγεία).
Πρακτικά, εφόσον δεν υπάρξουν «εκπλήξεις» που να επηρεάζουν σοβαρά τη διαδικασία, στο επόμενο διάστημα των 6 με 8 εβδομάδων αναμένεται ο οικονομικός και νομικός έλεγχος του Υγεία και αποκλειστικότητα 2 μήνες ώστε να ληφθούν οι τελικές εγκρίσεις.
Αποτέλεσμα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της MIG ήταν η αποδοχή της πρότασης της Hellenic Healthcare S.A R.L. (CVC fund) και την ήδη υποβληθείσα μη δεσμευτική πρόταση της G. Apostolopoulos Holding S.A. με τη παρουσία και τη συνδρομή του χρηματοοικονομικού του συμβούλου, Rothschild.
Αποτέλεσμα της αξιολόγησης των προτάσεων από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της εταιρείας και διεξοδική ανάλυση όλων των δεδομένων των δύο προτάσεων, ήταν η ανάδειξη ως… «νικητή» τη βελτιωμένη πρόταση της CVC, και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών του Υγεία.

Επόμενος στόχος το Ντυνάν
Ανατροπές, στις μεγάλες διαστάσεις -ως προς το ύψος και το μέγεθος των επενδυτικών σχημάτων- που συγκεντρώνει η επικείμενη πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, επιχειρούν να προκαλέσουν κυβερνητικοί κύκλοι μετά τον κύκλο διαρροών που προηγήθηκε της συνάντησης του Παύλου Πολάκη με τον διευθύνων σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστο Μεγάλου.
Τα σενάρια περί επανένταξης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν σε δημόσιο έλεγχο και το ενδιαφέρον του Δημοσίου στην επικείμενη εξαγορά που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, δημιουργούν ποικίλα ερωτηματικά ως προς την εξέλιξη της διαδικασίας.
Το τελευταίο διάστημα, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν πως η διαδικασία πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν «πιθανόν να καταλήξει άκυρη, με όλα τα νόμιμα μέσα», αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον τρόπο μεταβίβασης του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν στη νεοσύστατη τότε εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς (Ημιθέα, το 2014).
Οι πληροφορίες θέλουν οι προθέσεις του υπουργείου Υγείας να βασίζονται στο σενάριο εξαγοράς του Ερρίκος Ντυνάν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της δωρεάς του στη συνέχεια στο Δημόσιο. Βεβαίως, για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν τη διαδικασία, το ίδρυμα Νιάρχος θα πρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό.

Πηγή: Underwriter

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ