Μόλις δύο τελικά οι προσφορές στην PwC για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν

Τελικά δύο δεσμευτικές οικονομικές προσφορές κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στα γραφεία της PwC για την εξαγορά του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν που πωλείται από την Τράπεζα Πειραιώς.

Ερρίκος Ντυνάν

Μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητα των δύο μνηστήρων, θεωρείται σίγουρο πως ο ένας είναι το Ίδρυμα Ωνάση το οποίο όπως είναι γνωστό, αν πλειοδοτήσει έχει δεσμευτεί πως θα δωρίσει το νοσοκομείο στο δημόσιο.

Οι προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν αναμένεται να ανοίξουν στα επόμενα 24ωρα ώστε ο σύμβουλος ανάλογα με το τίμημα να κάνει την εισήγησή του στην Τράπεζα Πειραιώς.

Είτε θα ζητηθούν βελτιωτικές προσφορές, είτε θα ανακηρυχθεί άμεσα προτιμητέος επενδυτής, ή στο κακό σενάριο -αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό- να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς «πιθανόν να βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στο να μετατραπεί το Ερρίκος Ντυνάν σε αμιγώς ΕΟΠΥΥ Hospital, ειδικά μετά την εξέλιξη του 50 – 50 στους υποψήφιους μνηστήρες».

Τι λέει η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αργά χθες ότι ολοκληρώθηκε η φάση των δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας «Ημιθέα Α.Ε.», η οποία κατέχει και λειτουργεί το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

“Η Τράπεζα Πειραιώς A.E. ανακοινώνει ότι σήμερα, 15 Οκτωβρίου 2018, ολοκληρώθηκε η φάση των δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο της της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας “Ημιθέα Α.Ε.”, η οποία κατέχει και λειτουργεί το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία αξιολόγησης από την Τράπεζα σε συνεργασία με την PwC, χρηματοοικονομικό σύμβουλο της πώλησης, όπως προβλέπεται από τους όρους της σχετικής διαδικασίας, προκειμένου η Τράπεζα να λάβει την τελική της απόφαση.”

Ξεκινώντας με 20 υποψήφιους «μνηστήρες»

Ο διαγωνισμός στη φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συγκέντρωσε περί τους 20 υποψήφιους «μνηστήρες», ενώ στη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών κατατέθηκαν μόλις τέσσερις φάκελοι, με τίμημα που κυμαίνεται μεταξύ 45 και 90 εκατ. ευρώ.

Στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών για το Ερρίκος Ντυνάν συμμετείχαν το Ίδρυμα Ωνάση, η Farallon, που έχει εξαγοράσει τα δάνεια της Euromedica και ελέγχει ποσοστό 16% στον όμιλο, η AGC Partners, που είναι ο νέος ιδιοκτήτης του Αστέρα Βουλιαγμένης και το fund HIG, γνωστό από την επένδυση του στο μετοχικό κεφάλαιο της Μαΐλλης.

Η εξαγορά αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στον νοσοκομειακό χάρτη της πρωτεύουσας, με την τράπεζα Πειραιώς να αναμένει πλέον με ενδιαφέρον το ύψος του τιμήματος.

Το σενάριο επιστροφής του στο Δημόσιο μολονότι θα ενίσχυε τις δομές της δημόσιας υγείας, θα ακύρωνε τη δυνατότητα να προστεθεί στην αγορά ιδιωτικής υγείας ένας ισχυρός ανταγωνιστής που θα πίεζε τις τιμές.

Το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν διαθέτει περίπου 500 κλίνες με το 50% – 60% της δυναμικότητας του να είναι «ενεργό».

Τον Σεπτέμβριο του 2014 το νοσοκομείο πέρασε στον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς μετά από πλειστηριασμό λόγω των οφειλών του και ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ