Ιδιωτικά ΘεραπευτήριαΜετά το Κερατσίνι ανοίγει το 7ο Ιατρόπολις στο κέντρο της Αθήνας

Μετά το Κερατσίνι ανοίγει το 7ο Ιατρόπολις στο κέντρο της Αθήνας

- Advertisement -
  • Συνέντευξη στον Κοσμά Ζακυνθινό

Στόχο για 7ο σημείο Ιατρόπολις έως το τέλος του 2018 στο κέντρο της Αθήνας, βάζει η διοίκηση του ομώνυμου ομίλου ιατρικών εταιρειών, επιχειρώντας να καλύψει το κενό της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η νέα μονάδα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Κερατσίνι, ανεβάζει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά, καθώς φιλοδοξία του ομίλου είναι να αποτελέσει κέντρο εξυπηρέτησης για 90.000 κατοίκους της περιοχής αλλά και όσους διαμένουν στις γύρω περιοχές. Φυσικά και η νέα διαγνωστική αυτή Μονάδα είναι συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ, όπως εξηγεί στο healthpharma ο Σωκράτης Γουρλής, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρόπολις. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας τονίζει ότι «στα επόμενα 5 χρόνια όποια κυβέρνηση κι να είναι στη χώρα, θα υποχρεωθεί να συνεργασθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με τον Ιδιωτικό Τομέα. Είναι μία πολιτική που έχει ακολουθηθεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, καθώς μία τέτοια συνεργασία έχει αποδειχθεί ευεργετική ειδικά για τους ασθενείς».

  • Κύριε Γουρλή, μετά την επένδυση ύψους 9 εκατ. ευρώ στο Κερατσίνι, ποιες οι προθέσεις του ομίλου ιατρικών εταιρειών Ιατρόπολις για επέκταση των δραστηριοτήτων του εντός του 2018; Πόσα νέα σημεία περιλαμβάνονται στο πλάνο ανάπτυξης;

Παρότι τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα θα έλεγε κανείς ότι δεν ευνοούν τις επενδύσεις, ειδικά στον τομέα της Υγείας, εμείς επιμένουμε να επενδύουμε στη χώρα και να στηρίζουμε την ιδέα της ανάπτυξης.

Έχουμε ήδη διερευνήσει τις συνθήκες της αγοράς και διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος μας εμπιστεύεται και ανταμείβει τις προσπάθειες μας. Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι προσφέρουμε ποιοτικές υπηρεσίες με αξιόπιστα αποτελέσματα, που φαίνεται πως τελικά αυτό είναι το ζητούμενο στις μέρες μας.

Έτσι έχουμε ήδη σχεδιάσει να επεκτείνουμε τη δραστηριότητα μας στο κέντρο της Αθήνας, σε κατάλληλο σημείο και προσβάσιμο, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς.
Το νέο εγχείρημά μας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη της χρονιάς.

  • Ποιες οι προσδοκίες από το πρόσφατο εγχείρημα στην καρδιά του Κερατσινίου, γιατί επελέγη η συγκεκριμένη περιοχή;

Δεν είναι τυχαίο ότι σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε μία νέα υπερσύγχρονη Διαγνωστική Μονάδα στην περιοχή του Κερατσινίου. Διαπιστώσαμε ότι τόσο στο Κερατσίνι όσο και στις γύρω περιοχές, υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Έτσι θελήσαμε να καλύψουμε αυτό το κενό και να προσφέρουμε στους κατοίκους όλες τις σύγχρονες διαγνωστικές υπηρεσίες.

Γι’ αυτό και το νέο μας απόκτημα στο Κερατσίνι, διαθέτει διαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.

Το αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διαγνωστικές εξετάσεις σε τουλάχιστον 600 ασθενείς την ημέρα και να εξάγει τα αποτελέσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα λόγω του υπερσύγχρονου συστήματος οργάνωσης που διαθέτει, αλλά και της μακροχρόνιας εμπειρίας μας. Αυτό είναι και ένα σημείο που συνήθως απουσιάζει από τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να μπορεί δηλαδή ένας ασθενής να λάβει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς περαιτέρω αγωνία.

  • Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ποια η εμπειρία σας από τις συμπράξεις ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο, τις γίνεται με τις καθυστερήσεις των πληρωμών;

Στη χώρα μας υπάρχει πλέον εμπειρία από συμπράξεις ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο. Σε πολλές περιπτώσεις οι συμπράξεις αυτές μπορούν να αποδειχθούν επωφελείς για τους πολίτες. Φαίνεται όμως στο Τομέα της Υγείας πως υπάρχουν ακόμη προσκόμματα που δεν αφήνουν και τις δύο πλευρές να αναπτυχθούν ανάλογα, καθώς αποτελεί μάλλον παγκόσμια πρωτοτυπία ο ιδιώτης εταίρος να είναι αυτός που βγαίνει χαμένος στη σύμπραξη αυτή.

Περιγράφω φυσικά την περίπτωση της συνεργασίας μας με τον ΕΟΠΥΥ. Από τη μία υπάρχει σημαντική ωφέλεια για τους ασφαλισμένους, καθώς έχουν τη δυνατότητα με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή να απολαμβάνουν τις πιο σύγχρονες υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δεν θα μπορούσαν στο δημόσιο τομέα.

Από την άλλη όμως, η συνέργεια αυτή συχνά αποδεικνύεται επιβαρυντική για τον ιδιωτικό Τομέα, λόγω των συνεχών καθυστερήσεων στις αποπληρωμές, αλλά και των υπέρογκων μειώσεων στην απόδοση των οφειλομένων, γνωστά και ως rebate και claw back.

Η τακτική που παγκοσμίως ακολουθείται στις συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα είναι να τηρούνται οι αυστηροί ισότιμοι όροι που έχουν τεθεί από την αρχή, ώστε η συνεργασία αυτή να είναι επικερδής και για τις δύο πλευρές. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε ακόμη δυσκολίες.

  • Δεδομένης της κινητικότητας που παρατηρείται στο σύνολο της αγοράς αλλά και των ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία, τι εκτιμάται ότι θα αλλάξει στο μοντέλο της ΠΦΥ προς όφελος των ασθενών στην επόμενη 5ετία;

Θεωρώ δεδομένο πως τα επόμενα πέντε χρόνια όποια κυβέρνηση κι να είναι στη χώρα, θα υποχρεωθεί να συνεργασθεί σε μεγαλύτερο βαθμό με τον Ιδιωτικό Τομέα. Είναι μία πολιτική που έχει ακολουθηθεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, καθώς μία τέτοια συνεργασία έχει αποδειχθεί ευεργετική ειδικά για τους ασθενείς.

Με μια πιο στενή και ευρύτερη συνεργασία ειδικά στον Τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι ασθενείς θα μπορούν να απολαμβάνουν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, κάτω βέβαια από συγκεκριμένους κανόνες που θα ορισθούν από την Πολιτεία.

Θεωρώ όμως ειδικά για τη χώρα μας, που έχει τόσο σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, ότι θα υποχρεωθεί κάποια στιγμή να αναθέσει εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα το διαγνωστικό κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και αυτό διότι κάποια στιγμή οι αρμόδιοι θα διαπιστώσουν ότι δε θα μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς του εκσυγχρονισμού των μηχανημάτων και της νέας τεχνολογίας, κάτι βέβαια που ισχύει και σήμερα. Έτσι θα αναγκαστούν να «επενδύσουν» στον ιδιωτικό τομέα, αναθέτοντάς του όλο το τμήμα της προληπτικής ιατρικής και της διάγνωσης.

Εξάλλου έχει αποδειχθεί στην πράξη πια, ότι ο ιδιωτικός τομέας στοιχίζει πολύ λιγότερο από ότι ο δημόσιος τομέας.

Αν σκεφτεί λοιπόν κανείς ότι όλα τα Ευρωπαϊκά ασφαλιστικά συστήματα κινδυνεύουν με κατάρρευση εξαιτίας υπέρογκων χρεώσεων και όλες οι κυβερνήσεις είναι στραμμένες στο να σώσουν τα συστήματα τους, και η χώρα μας θα αναγκαστεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο και να επιλέξει κάτι πιο συμφέρον.

Άλλωστε υπάρχουν αλλεπάλληλες έρευνες οι οποίες δεν δημοσιοποιούνται για συγκεκριμένους λόγους, που αποδεικνύουν ότι ο ιδιωτικός τομέας χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ το 1/3 από ότι ο δημόσιος.

Σωκράτης Γουρλής, μέλος Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρόπολις
  • Η οικονομική κρίση έχει πλήξει την ιδιωτική πρωτοβουλία στον τομέα της Υγείας ή δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέα, ευέλικτα σχήματα παροχής υπηρεσιών;

Η οικονομική κρίση αναμφίβολα έχει επηρεάσει όλη τη χώρα. Πόσο μάλλον τον ιδιωτικό τομέα που επενδύει σε νέες τεχνολογίες με καθαρά δικούς του πόρους. Ωστόσο φαίνεται πως αν κανείς έχει ακολουθήσει και στα χρόνια προ κρίσης, μία συντηρητική και λογική πολιτική ανάπτυξης, με στόχο όχι μόνο το κέρδος αλλά και τη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών υγείας, μπορεί και μέσα στην κρίση να διατηρήσει τις δυνάμεις του και να αναπτυχθεί μάλιστα.

Απλά μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια που κινούμαστε πια, πρέπει οι όποιες πρωτοβουλίες να είναι πιο προσεκτικές και οι επενδύσεις να περιλαμβάνουν ένα στοιχείο πρωτοτυπίας, ώστε να μπορεί κανείς να διαφέρει και να υπερέχει σε αυτό που προσφέρει.

Υπάρχουν δηλαδή ευκαιρίες ανάπτυξης, αρκεί κανείς να διαθέτει το τρίπτυχο: εμπειρία, γνώση και μοναδικότητα.

Εμπειρία, γιατί θα μπορεί να παράσχει ότι καλύτερο με το βάρος των χρόνων που τον συνοδεύουν, γνώση για να διαπιστώνει τι λείπει στον κόσμο και να το καλύπτει και μοναδικότητα γιατί θα προσφέρει κάτι που κανείς άλλος δε διαθέτει. Είτε αυτό είναι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε συμφέρουσες τιμές, είτε εγκυρότητα, είτε θα καλύπτει κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

  • Ποια η «ναυαρχίδα» του ομίλου στο σύνολο του δικτύου των 6 σημείων Ιατρόπολις;

Αναμφίβολα ως «ναυαρχίδα» μας θεωρούμε το Διαγνωστικό Κέντρο στο Χαλάνδρι. Αποτελεί άλλωστε το πρώτο κέντρο του Ομίλου που ιδρύθηκε το 1986 και αποτέλεσε την απαρχή για τη δημιουργία και των άλλων πέντε σημείων. Στις ίδιες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι, σε διπλανό κτίριο, έχει δημιουργηθεί στο μεταξύ και η εξειδικευμένη ογκολογική κλινική μας.

Στο Χαλάνδρι εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά ο πρώτος μαγνητικός τομογράφος στην Ελλάδα, μία καινοτόμος απεικονιστική μέθοδος για τα δεδομένα της εποχής, που αφορούσε στη διάγνωση διαφόρων νοσημάτων χωρίς τη χρήση ακτινοβολίας τύπου ακτινών-x ή ιόντων. Από τότε, η δραστηριότητα της Μονάδας στο Χαλάνδρι έχει αυξηθεί τόσο πολύ που καθημερινά εξυπηρετούμε χιλιάδες Έλληνες αλλά και ξένους ασθενείς που έρχονται από ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, για να λάβουν υπηρεσίες υγείας.

Επειδή όλα λοιπόν ξεκίνησαν από το Χαλάνδρι, δεν μπορώ να σας κρύψω ότι η καρδιά μας είναι σε αυτήν την περιοχή, χωρίς να σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα «παιδιά» του Ομίλου δεν είναι το ίδιο σημαντικά.

Απλά όταν μία Μονάδα μετρά ήδη 32 χρόνια ζωής και είναι το πρώτο ξεκίνημα για έναν όμιλο, είναι βέβαιον πως διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι τουλάχιστον του συναισθήματος των εταίρων μίας επιχείρησης.

  • Όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, υπάρχουν αλλαγές τα τελευταία χρόνια στους απασχολούμενους του ομίλου;

Η «ανθρωπογεωγραφία» του Ομίλου αλλάζει ανά δεκαετία. Και αυτό διότι άνθρωποι που ήταν μαζί μας σε αυτήν την πορεία των 32 χρόνων του Ομίλου και γαλουχήθηκαν επαγγελματικά μέσα στο Ιατρόπολις, έχουν συνταξιοδοτηθεί. Είναι γνωστό πως λειτουργούμε κάπως σαν μία μεγάλη οικογένεια. Άνθρωποι που έρχονται στον Όμιλο να εργασθούν, συνήθως δεν φεύγουν.

Τα τελευταία χρόνια το ανθρώπινο δυναμικό που έχει ενισχύσει τις Μονάδες μας, είναι πιο κατηρτισμένο τουλάχιστον σε ότι αφορά πανεπιστημιακές γνώσεις, σε σχέση με τρεις δεκαετίες πριν. Άλλωστε έχουν αλλάξει και οι συνθήκες στη χώρα μας και η μόρφωση αποτελεί πια βασικό και αυτονόητο κριτήριο επαγγελματικής ανέλιξης.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι και στις έξι Μονάδες μας είναι πολλοί περισσότεροι, δεδομένου ότι για την κάλυψη των αναγκών και για τη χρήση όλων των υπερσύγχρονων συστημάτων που διαθέτουμε, απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων. Επίσης συνηθίζουμε και δίνουμε ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, καθώς θεωρούμε ότι τα νέα παιδιά με μόρφωση και περγαμηνές πρέπει να μένουν στην Ελλάδα και να παρέχουν εδώ στο τόπο τους τις γνώσεις τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ