Λήξη «συναγερμού» για τα ραδιοφάρμακα PET/CT; – Η πρόταση του ΕΟΠΥΥ

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Πρόταση για αύξηση του προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ, πιθανόν με αναδρομική ισχύ, αναμένεται να καταθέσει ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Βασίλης Πλαγιανάκος στην προγραμματισμένη συνάντηση με εκπροσώπους των πέντε παρόχων που πραγματοποιούν Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στην «προειδοποίηση», μετακύλισης του κόστους ραδιοφαρμάκου στον ΕΟΠΥΥ ή τους ασφαλισμένους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αναμένεται να αποφασίσει σήμερα ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, προκειμένου στην προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη συνάντηση (στις 11.00 π.μ. στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ), ο κ. Πλαγιανάκος να επιχειρήσει να δοθεί λύση στο μείζον ζήτημα.

Μέχρι στιγμής, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ δείχνοντας κατανόηση στο δίκαιο -όπως το χαρακτηρίζει- αίτημα των παρόχων, προτίθεται να καταθέσει πρόταση για αύξηση του προϋπολογισμού. Σε επιστολή τους, το Ιατρικό Αθηνών, το Ιατρόπολις, το Metropolitan, η Βιοιατρική και το Υγεία, επεσήμαναν από την προηγούμενη Παρασκευή στον πρόεδρο του Οργανισμού το μείζον θέμα για το κόστος του ραδιοφαρμάκου.

Σύμφωνα με τα τελευταία όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ για το 2018 στην κατηγορία Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο, με βάση την τελευταία απόφαση του υπουργείου Υγείας (Αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 44539 – ΦΕΚ Β-2276), το όριο δαπάνης ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ, έναντι 6.900.000 ευρώ το 2017 (μείωση της τάξεως του 38%).

Συνολική δαπάνη

Από τους Πίνακες Υπολογισμού Ποσού Αυτόματης Επιστροφής (Clawback) για τη χρονική περίοδο από 01/2018 έως και 06/2018, καταλογίστηκε στις εταιρείες, στην κατηγορία Υπηρεσίες Διαγνωστικών Εξετάσεων και πράξεων και στην υποκατηγορία παρεχόμενης υπηρεσίας υγείας «Διαγνωστικό Ραδιοφάρμακο» ποσοστό clawback 46,15% επί της υποβαλλόμενης δαπάνης.

Η συνολική δαπάνη για το 2018 θα ξεπεράσει τα 9.000.000 ευρώ. Προφανώς η επιβάρυνση για τις εταιρείες θα είναι μεγαλύτερη των 4.000.000 ευρώ. Μάλιστα, η δαπάνη για το 2019 θα είναι επίσης αυξημένη καθότι το ραδιοφάρμακο υπάγετε πλέον σε ΦΠΑ 24%. Έως τον Ιανουάριο του 2019 υπαγόταν σε ΦΠΑ 6%.

Με δεδομένη τη ζήτηση των 11.500 εξετάσεων σε ετήσια βάση τος συνολικό κόστος για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου για τις εταιρείες θα φτάσει τουλάχιστον ποσό των 10.000.000 ευρώ. Δηλαδή 11.500 δόσεις Χ 881,02 ευρώ. Ποσό διπλάσιο από τα όρια του προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Το clawback στους παρόχους…

Οι εταιρείες καταβάλλουν προς τον προμηθευτή τους άμεσα την αξία αγοράς του ραδιοφαρμάκου για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Στα υποβαλλόμενα από τις εταιρείες τιμολόγια προς τον Οργανισμό για την αποζημίωση της αξίας των ραδιοφαρμάκων, δεν περιλαμβάνεται κανένα κέρδος.

Οι εταιρείες καλούνται να αγοράζουν από τον προμηθευτή σε τιμή Χ και να αποζημιώνονται αυτές και όχι ο προμηθευτής, με περικοπή άνω του 45%. Πρακτικά, επιδοτώντας έτσι με μετρητά και την αξία της εξέτασης.

Έτσι, αντί να επωμιστεί το clawback ο προμηθευτής (παραγωγός), όπως συμβαίνει συνολικά στο φάρμακο, αλλά και στα ειδικά υλικά, το έχουν επωμιστεί οι πάροχοι που εκτελούν την εξέταση. Προμηθεύονται το Ραδιοφάρμακο και διαβιβάζουν το παραστατικό αγοράς στον ΕΟΠΥΥ.

Τα αιτήματα των παρόχων

Οι πάροχοι ζητούν την επαναφορά του συστήματος αποζημίωσης της αξίας των ραδιοφαρμάκων (pet/ct). Ξεχωριστά από τις Ιατρικές Πράξεις Πυρηνικής Ιατρικής. Σύμφωνα με την υπ αριθμ 113385/ΦΕΚ Β 35(14.01.2015) ΥΑ ).

Παράλληλα, ζητούν άμεση αύξηση του προϋπολογισμού έτους 2018 και 2019. Το αμιγώς ιατρικό μέρος της εξέτασης/Ιατρική Πράξη (χωρίς δηλαδή το ραδιοφάρμακο) το προβλεπόμενο κονδύλιο να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η βιωσιμότητα των τμημάτων PET/CT των εταιρειών είναι εντελώς προβληματική. Γεγονός που σημαίνει ότι με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ θα είναι αδύνατη πλέον η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Σε ποσοστό άνω του 90% καλύπτονται σήμερα από τις πέντε εταιρείες.

Μάλιστα, όπως προειδοποιούν, για όλους τους παραπάνω λόγους από την ερχόμενη Πέμπτη 16 Μαΐου 2019, οι πάροχοι θα συνεχίσουν τη συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Αποδεχόμενοι τους ασφαλισμένους για την εκτέλεση των πράξεων της εξέτασης pet/ct. Αλλά θα πρέπει ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την προμήθεια του ραδιοφαρμάκου από τον πάροχο παραγωγής. Οι εταιρείες αδυνατούν πλέον να αγοράζουν με ίδια χρήματα τα ραδιοφάρμακα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ