Χειρουργική κλινική πιθανώς μόλυνε 3.000 ασθενείς με επικίνδυνους ιούς

Κέντρο χειρουργικών επεμβάσεων στο New Jersey παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον 3.000 ασθενείς πιθανώς να έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνους ιούς, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα Β και C.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Πρόκειται για τους ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί στη συγκεκριμένη κλινική από τον Ιανουάριο ως το Σεπτέμβριο.

Οι αρχές του New Jersey ανακάλυψαν ότι στο παραπάνω διάστημα δεν τηρούνταν οι κανόνες αποστείρωσης και τα χειρουργικά εργαλεία δεν καθαρίζονταν σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο.

Όπως ανακοινώθηκε, μέχρι ώρας δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα λοίμωξης, ενώ όλοι οι ασθενείς έχουν ενημερωθεί.

«Ο κίνδυνος λοίμωξης θεωρείται χαμηλός, αλλά όλοι οι ασθενείς καλούνται για εξεταστούν για ηπατίτιδα B και C καθώς και για HIV», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της υγειονομικής υπηρεσίας του New Jersey.

Η εν λόγω κλινική πραγματοποιεί ορθοπεδικές και πλαστικές επεμβάσεις και αναμένεται να καλύψει όλα τα έξοδα των εξετάσεων.

Η ηπατίτιδα B και C μπορεί να εκδηλωθεί σε διάστημα 2 έως 6 εβδομάδων, από τη μόλυνση με τον ιό. Μπορεί να μην παρουσιαστούν συμπτώματα, ενώ αν δεν χορηγηθεί θεραπεία μπορεί να υπάρξει μη αναστρέψιμη βλάβη στο ήπαρ.

Ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μην παρουσιάσει συμπτώματα ενώ σε άλλες περιπτώσεις η λοίμωξη εκδηλώνεται με εικόνα βαριάς ίωσης.

Οι υπεύθυνοι της κλινικής δεν αποκάλυψαν πώς ξεκίνησε η σχετική έρευνα. Το κέντρο έμεινε κλειστό για ένα διάστημα, ώστε να αλλαχθεί το σύστημα κεντρικής αποστείρωσης και να τροποποιηθούν οι διαδικασίες ελέγχου. Μάλιστα, προσελήφθησαν και νέοι υπεύθυνοι ελέγχου λοιμώξεων.

Σε σχετική δήλωση, η επικεφαλής του κέντρου χειρουργικής δήλωσε ότι η μονάδα άνοιξε ξανά στις 28 Σεπτεμβρίου, αφού υποβλήθηκε σε αποστείρωση και επισκευή όλων των οργάνων, πρόσληψη νέου προσωπικού και αλλαγή διαδικασιών ελέγχου για την πρόληψη των λοιμώξεων και χορήγησης φαρμάκων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ