Θεωρίες συνωμοσίας και κορωνοϊός -Δεν δημιουργήθηκε σε εργαστήριο

Καταρρίπτονται οι αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την επιδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός -όπως εκείνη που υποστηρίζει ότι ο SARS-CoV-2 δημιουργήθηκε σε εργαστήριο από την κινεζική κυβέρνηση ή σε κάποια αμερικανική στρατιωτική βάση ως βιολογικό όπλο- σύμφωνα με νέα έρευνα.

Καταρρίπτονται οι αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για την επιδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ερευνητές της Scripps Research, μιας αμερικανικής μη κερδοσκοπικής ιατρικής ερευνητικής οργάνωσης, που εστιάζει στην έρευνα και εκπαίδευση στις βιοιατρικές επιστήμες, ανέλυσαν τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την αλληλουχία του γονιδιώματος του φονικού κορωνοϊού και δεν βρήκαν «αποδείξεις» ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο.

Αντίθετα η ανάλυσή τους δείχνει ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης, καταρρίπτοντας τις θεωρίες συνωμοσίας.

«Συγκρίνοντας τα διαθέσιμα δεδομένα αλληλουχίας γονιδιώματος για γνωστά στελέχη κορωνοϊού μπορούμε να πούμε ότι ο SARS-CoV-2 προέκυψε από φυσικές διεργασίες», τόνισε ο συντάκτης της έρευνας, Δρ. Κρίστιαν Άντερσεν, αναπληρωτής καθηγητής ανοσολογίας και μικροβιολογίας.

Όταν άρχισε να εξαπλώνεται ο νέος κορωνοϊός, Κινέζοι ερευνητές μελέτησαν την αλληλουχία του γονιδιώματός του. Κατέστησαν τα δεδομένα διαθέσιμα σε ερευνητές ανά την υφήλιο.

Στη συγκεκριμένη μελέτη ο Δρ. Άντερσεν και οι συνεργάτες του από πολλά άλλα ερευνητικά ιδρύματα ανέλυσαν το γενετικό πρότυπο. Η ανάλυση έγινε για τις δύο προεξέχουσες πρωτεΐνες στο περίβλημα του ιού. Τις πρωτεΐνες τις χρησιμοποιεί για να «αγκιστρωθεί» και να διαπεράσει τα τοιχώματα των ανθρώπινων και ζωικών κυττάρων.

Μοριακή δομή

Η ανάλυσή τους έδειξε ότι οι πρωτεΐνες αυτές ήταν τόσο αποτελεσματικές στην «αγκίστρωση» στα ανθρώπινα κύτταρα, ώστε είναι πολύ πιθανό να προέκυψαν ως αποτέλεσμα φυσικής επιλογής. Το ίδιο ακριβώς δείχνει και η «συνολική μοριακή δομή» του νέου κορωνοϊού.

Όπως εξήγησαν σε ανακοίνωσή για τα ευρήματά τους οι ερευνητές, «αν κάποιος προσπαθούσε να κατασκευάσει έναν νέο κορωνοϊό ως παθογόνο, θα τον είχε κατασκευάσει ξεκινώντας από την μοριακή του δομή. Είναι γνωστό ότι προκαλεί την ασθένεια. Αλλά οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η μοριακή δομή του SARS-CoV-2 διέφερε ουσιαστικά από εκείνες των ήδη γνωστών κορωνοϊών. Μοιάζει περισσότερο με συναφείς ιούς που βρίσκονται σε νυχτερίδες και παγκολίνους».

Βάσει των ευρημάτων τους οι ερευνητές θεωρούν ότι ο νέος κορωνοϊός προήλθε από κάποιο άλλο ζώο -έναν ενδιάμεσο ξενιστή – προτού περάσει στους ανθρώπους. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσει ακριβώς από που προήλθε ο ιός. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τη μελέτη τους θα μπει ένα τέλος στα σενάρια ότι ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο δημιούργημα.

«Τα ευρήματα είναι κρίσιμα για μια τεκμηριωμένη με στοιχεία απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούσαν σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2 που προκαλεί την Covid-19. Και συμπεραίνουν ότι ο ιός είναι προϊόν φυσικής εξέλιξης. Τα ευρήματα βάζουν τέλος στις εικοτολογίες περί σκόπιμης χρήσης γενετικής μηχανικής», λέει η Δρ. Τζόσι Γκόλντινγκ, επιδημιολόγος του βρετανικού ερευνητικού ιδρύματος Welcome Trust.

Θεωρίες συνωμοσίας και πειράματα 

Διεθνές πείραμα που συνδυάζει έναν ιό των νυχτερίδων (κορωνοϊό) με τον φονικό ιό του SARS, δημιουργεί έναν υβριδικό ιό που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και ενδεχομένως να προκαλέσει επιδημίες (δείτε περισσότερα εδώ)

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ