Στη φυλακή ο επιστήμονας για τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα βρέφη

Ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο σκάνδαλο το 2018 όταν ανακοίνωσε πως κατάφερε να έρθουν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα βρέφη καταδικάστηκε να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Κινέζος ερευνητής Χε Τζιανκούι, ο οποίος προκάλεσε παγκόσμιο σκάνδαλο το 2018 όταν ανακοίνωσε πως κατάφερε να έρθουν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα ανθρώπινα βρέφη καταδικάστηκε να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Καταδικάστηκε επίσης στην καταβολή προστίμου 3 εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 384.000 ευρώ), κατά την ίδια πηγή. Ο Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2018 ότι κατάφερε να έρθουν στον κόσμο δίδυμα κορίτσια με τροποποιημένο DNA που τα καθιστούσε απρόσβλητα από το AIDS· ο πατέρας τους ήταν φορέας του ιού HIV.

Οι κινεζικές αρχές, που κατηγορήθηκαν τότε για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι σε αυτού του είδους την επιστημονική δραστηριότητα, έδωσαν εντολή να τερματιστεί αμέσως οποιαδήποτε τέτοια έρευνα και ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να αρχίσει να διενεργείται αστυνομική έρευνα.

Ο Χε καταδικάστηκε από δικαστήριο της Σενζέν, της μητρόπολης της νότιας Κίνας όπου έκανε την έρευνά του, διότι «προχώρησε παράνομα στη γενετική τροποποίηση εμβρύων προς αναπαραγωγή», ανέφερε το Νέα Κίνα.

Γεννήθηκαν τρία τροποποιημένα ανθρώπινα βρέφη

Το πρακτορείο σημείωσε ότι γεννήθηκαν τρία γενετικά τροποποιημένα μωρά με βάση την έρευνα του επιστήμονα. Οι κινεζικές αρχές είχαν επιβεβαιώσει τον Ιανουάριο του 2019 πως μια δεύτερη γυναίκα κυοφορούσε άλλο ένα γενετικά τροποποιημένο έμβρυο, πέραν των διδύμων. Η γέννηση του παιδιού αυτού δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ο Χε, πρώην βοηθός καθηγητής στο Νότιο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και άλλοι δύο επιστήμονες, καταδικάστηκαν για παράνομες ιατρικές πρακτικές και παραβίαση των κανονισμών και των ηθικών αρχών της κινεζικής επιστημονικής κοινότητας, επισήμανε ακόμη το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το χρονικό… 

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου στην Σεντσέν της Κίνας, κ. Χε Τζιανκούι, επιβεβαίωσε πριν από ένα χρόνο περίπου ότι κατάφερε να γεννηθούν δίδυμα. Των οποίων το DNA τροποποιήθηκε για να προστατεύονται από τον ιό του AIDS. Μάλιστα, δήλωσε υπερήφανος για το επίτευγμά του αυτό ενώπιον ακροατηρίου περίπου 700 ανθρώπων που τον παρακολουθούσε κατά τη σύνοδο Human Genome Editing Summit στο Χονγκ Κονγκ.

«Αισθάνομαι υπερήφανος. Αισθάνομαι ο πιο υπερήφανος», σημείωσε, αποκαλύπτοντας επίσης ότι άλλη μια εθελόντρια είναι έγκυος στο πλαίσιο της έρευνας του.

Ο Χε διευκρίνισε επίσης απευθυνόμενος σε κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, όπου διεξάγονταν η διεθνής αυτή σύνοδος για το ανθρώπινο γονιδίωμα, ότι οκτώ ζευγάρια, αποτελούμενα όλα από έναν πατέρα οροθετικό και μια μητέρα που δεν είναι οροθετική, είχαν δηλώσει εθελοντές στο πείραμα αυτό. Ωστόσο το ένα από αυτά αποσύρθηκε στη συνέχεια.

Ο Χε υπογράμμισε ότι έχει υποβάλλει την έρευνά του για τα τροποποιημένα βρέφη σε μια επιστημονική επιθεώρηση για ανασκόπηση. Χωρίς ωστόσο να κατονομάσει την επιθεώρηση. Ενώ σημείωσε επίσης ότι το πανεπιστήμιό του δεν ήταν ενήμερο για την έρευνά του.

Ο ίδιος την χρηματοδότησε, πρόσθεσε. Για να διαλύσει τις ανησυχίες ότι αυτή έγινε μυστικά, εξήγησε ότι ο ίδιος απασχολεί την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία τρία χρόνια.

«Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για το γεγονός ότι το αποτέλεσμα διέρρευσε με μη αναμενόμενο τρόπο», σημείωσε ωστόσο ο κ. Χε Τζιανκούι, αναφερόμενος σε βίντεό του που μεταδόθηκε στο YouTube σχετικά με την γέννηση «πριν από μερικές εβδομάδες» δίδυμων κοριτσιών. Το DNA τους τροποποιήθηκε για να προστατεύονται από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

«Γίνεται μια παύση στις κλινικές δοκιμές λόγω της σημερινής κατάστασης», πρόσθεσε.

Ο επιστήμονας, κ. Χε Τζιανκούι, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, έχει διευκρινίσει πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων γενετικών ψαλιδιών. Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.

Οι δίδυμες, ο οποίες επονομάσθηκαν Λουλού και Νανά, γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα. Είχαν τροποποιηθεί πριν εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας.

Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανοιχτή επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα την απογοήτευσή τους γι’ αυτή την τρέλα με τα τροποποιημένα βρέφη. Υπογράμμιζαν πως καταφέρει μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα.

«Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή. Η επιστολή είναι γραμμένη στην κινεζική και υπογράφεται από περίπου 120 επιστήμονες.

Εξάλλου οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έδωσαν εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του επιστήμονα για τα τροποποιημένα βρέφη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ