Η νέα μέθοδος ROBIN (Rapid Nanopore Brain Intraoperative Classification) αποτελεί μια επαναστατική τεχνολογία που επιτρέπει τη διάγνωση όγκων στον εγκέφαλο εντός δύο ωρών από τη λήψη δείγματος.
Αντίθετα με τις παραδοσιακές μεθόδους που απαιτούν εβδομάδες για την ανάλυση, η ROBIN αξιοποιεί τη νανοπόρο τεχνολογία αλληλούχισης DNA για την ταχεία και ακριβή ταξινόμηση των όγκων, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αναμονής των ασθενών και επιτρέποντας την άμεση προσαρμογή της θεραπευτικής προσέγγισης.
Πλεονεκτήματα της μεθόδου ROBIN
- Ταχύτητα: Παρέχει αποτελέσματα εντός δύο ωρών από τη λήψη του δείγματος, επιτρέποντας στους γιατρούς να λάβουν άμεσες αποφάσεις κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
- Ακρίβεια: Ενσωματώνει αλληλούχιση DNA, ανάλυση μεθυλίωσης, ανίχνευση αντιγράφων γονιδίων και αναγνώριση γονιδιακών ανασυνδυασμών, επιτυγχάνοντας ακρίβεια έως και 90% σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους.
- Οικονομία: Το κόστος της ανάλυσης είναι περίπου £450 (περίπου 534 ευρώ), καθιστώντας την πιο προσιτή σε σχέση με τις υπάρχουσες τεχνικές.
- Εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, επιτρέποντας στους χειρουργούς να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους ανάλογα με τον τύπο του όγκου.
Εφαρμογή και κλινική αξιολόγηση
Η μέθοδος ROBIN έχει αξιολογηθεί σε κλινικές δοκιμές με τη συμμετοχή 50 ασθενών και έχει δείξει υψηλή ακρίβεια στην ταξινόμηση των όγκων. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το Nottingham University Hospitals NHS Trust ανέπτυξαν αυτήν την τεχνολογία, η οποία χρησιμοποιεί φορητές συσκευές αλληλούχισης DNA της Oxford Nanopore Technologies για την ανάλυση των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση “Neuro-Oncology”, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα της μεθόδου.
Μελλοντικές Προοπτικές
Η μέθοδος ROBIN αναμένεται να ενσωματωθεί σταδιακά στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), με στόχο την ευρύτερη εφαρμογή της σε νοσοκομεία και κλινικές. Οι ερευνητές εργάζονται για την επικύρωση και την ασφαλή ενσωμάτωσή της στην καθημερινή κλινική πρακτική, προσβλέποντας στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας των ασθενών με όγκους εγκεφάλου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο ROBIN και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της νευροογκολογίας, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του Nottingham University Hospitals NHS Trust ή να ανατρέξετε στις δημοσιεύσεις στην επιθεώρηση “Neuro-Oncology”.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Δείτε επίσης
Πότε ο ύπνος επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά 6 χρόνια
Επιστήμονες εντόπισαν κλειδί του εγκεφάλου για καταστολή της πείνας