Κορωνοϊός: Πρωτοποριακό τεστ εντοπίζει τους προσυμπτωματικούς

Τα τεστ αντιγόνων είναι η τρίτη κατηγορία τεστ, πέρα από τα μοριακά (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (και κατ’ επέκταση την ενεργή λοίμωξη από κορωνοϊό) και τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του νέου ιού (μια ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης).

Τα τεστ αντιγόνων είναι η τρίτη κατηγορία τεστ, πέρα από τα μοριακά (PCR) που ανιχνεύουν το γενετικό υλικό (και κατ' επέκταση την ενεργή λοίμωξη από κορωνοϊό) και τα ορολογικά τεστ αντισωμάτων που ανιχνεύουν αντισώματα έναντι του νέου ιού (μια ένδειξη προηγούμενης λοίμωξης)

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα τεστ αντιγόνου ανιχνεύουν άμεσα κατά πόσο υπάρχουν ίχνη του ιού (πρωτεΐνες-αντιγόνα) σε ένα δείγμα.

Ο FDA σκοπεύει να εγκρίνει σύντομα και άλλα αντιγόνων. Τα εν λόγω τεστ είναι πολύ ακριβή στην ανίχνευση των λοιμώξεων Covid-19, αλλά δεν μπορούν να ανιχνεύσουν όλες τις λοιμώξεις. Ενώ έχουν και υψηλότερο ποσοστό ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων σε σχέση με τα μοριακά PCR που χρησιμοποιούνται ευρέως (και στην Ελλάδα).

Συνεπώς, σύμφωνα με τον FDA, τα αρνητικά αποτελέσματα των γρήγορων τεστ αντιγόνων μπορεί να χρειαστούν επιβεβαίωση από ένα μοριακό τεστ. Που είναι πιο αργό και πιο ακριβό, αλλά και πιο αξιόπιστο.

Τα τεστ αντιγόνων, μετά από περαιτέρω βελτίωση τους, μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι, όπως τα τεστ εγκυμοσύνης. Ο FDA ανέφερε ότι «τα τεστ αντιγόνων θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη μάχη κατά της Covid-19».

Ο FDA ενέκρινε και το πρώτο μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό που γίνεται κατ’ οίκον

Παράλληλα η FDA ενέκρινε και το πρώτο διαγνωστικό μοριακό τεστ που γίνεται κατ’ οίκον με δείγμα σάλιου. Πρόκειται για το μοριακό τεστ του Εργαστηρίου Rutgers Clinical Genomics Laboratory του Νιου Τζέρσι. Το πρώτο που έχει πλέον έγκριση για χρήση δειγμάτων σάλιου που λαμβάνονται κατ’ οίκον. Το μοριακό τεστ θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Τα δείγματα θα πρέπει να στέλνονται ταχυδρομικά στο εργαστήριο. Μέσα σε ειδικά σφραγισμένο πακέτο (που περιέχεται στο «κιτ» του τεστ) για να αναλυθούν και στη συνέχεια θα ενημερώνεται κανείς για τα αποτελέσματα.

Είχε προηγηθεί τον Απρίλιο η έγκριση από τον FDA του πρώτου κατ’ οίκον τεστ για τον κορωνοϊό με βάση δείγματα που λαμβάνει κανείς μόνος του από τη μύτη του και τα οποία επίσης στέλνονται για εργαστηριακή εξέταση. Τα τεστ σάλιου, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι ακόμη πιο εύχρηστα και «φιλικά» για το χρήστη σε σχέση με τα τεστ από τη μύτη.

Σύμφωνα με τον FDA, η οποία έχει εγκρίνει από την αρχή της πανδημίας επειγόντως περισσότερα από 80 τεστ για την Covid-19, τα κατ’ οίκον τεστ «παρέχουν μια επιπρόσθετη επιλογή για εύκολη, ασφαλή και βολική συλλογή δειγμάτων, χωρίς να χρειαστεί να πάει κανείς στο ιατρείο, στο νοσοκομείο ή σε άλλο χώρο διενέργειας τεστ».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ