ΕπιστημονικάΠέθανε στα 60 του ο επιδημιολόγος Γου Ζουνγιού - Το έργο του

Πέθανε στα 60 του ο επιδημιολόγος Γου Ζουνγιού – Το έργο του

- Advertisement -

Ο Κινέζος ειδικός για τον νέο κορωνοϊό Γου Ζουνγιού, που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στη μάχη με την πανδημία της COVID-19, πέθανε σε ηλικία 60 ετών, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Ο Κινέζος ειδικός για τον νέο κορωνοϊό Γου Ζουνγιού, που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή στη μάχη με την πανδημία της COVID-19, πέθανε σε ηλικία 60 ετών, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Γου Ζουνγιού πέθανε στο Πεκίνο «έπειτα από ιατρική θεραπεία για ασθένεια, η οποία δεν απέδωσε», αναφέρει σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του το CDC, όπου αυτός διετέλεσε επικεφαλής επιδημιολόγος.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται πηγές στους κόλπους του CDC, μετέδωσαν ότι ο Γου Ζουνγιού πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας.

Σύμφωνα με τις επιθυμίες του Γου Ζουνγιού, ο οποίος είχε ζητήσει να κηδευτεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, δεν θα λάβει χώρα δημόσια τελετή, διευκρίνισε το CDC.

Ο Γου Ζουνγιού εμφανιζόταν τακτικά δημόσια για να αιτιολογήσει τα δρακόντεια μέτρα που είχε λάβει το Πεκίνο για την COVID-19 όσον αφορά τους περιορισμούς, τα μαζικά τεστ και τις καραντίνες.

Τα μέτρα αυτά είχαν αρχικά επιτρέψει να ανασχεθεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, αλλά στη συνέχεια έχασαν έδαφος υπό την πίεση νέων παραλλαγών του ιού που εξαπλώνονταν γρήγορα και καταργήθηκαν στα τέλη του 2022 έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις.

Ο γεννηθείς το 1963 Γου Ζουνγιού είχε εργαστεί σε κέντρο πρόληψης των ασθενειών στη γενέτειρά του, την επαρχία Ανχουέι, προτού πάρει διδακτορικό στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UCLA) στις ΗΠΑ.

Ο Γου Ζουνγιού είχε προσληφθεί το 2005 στο κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών όπου το αναγνωρισμένο έργο του για την πρόληψη του AIDS του επέτρεψε να γίνει ο επικεφαλής του οργανισμού για τις μολυσματικές ασθένειες.

Από το 2020 που η Κίνα έθεσε σε εφαρμογή την πολιτική της «μηδενικής COVID», ο Γου παρουσιαζόταν τακτικά στην κρατική τηλεόραση, συχνά με ένα απλό γκρι κοστούμι και γυαλιά, και μιλούσε σε ήπιο τόνο για την ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο ο θανάσιμος ιός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ