Πέθανε ο πατέρας της κλωνοποίησης – Ο δημιουργός της «Ντόλι»

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο Ίαν Γουίλμουτ, ο επιστήμονας που ήταν επικεφαλής της ομάδας η οποία είχε δημιουργήσει το πρόβατο «Ντόλι», το πρώτο θηλαστικό που έχει κλωνοποιηθεί.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο Ίαν Γουίλμουτ, ο επιστήμονας που ήταν επικεφαλής της ομάδας η οποία είχε δημιουργήσει το πρόβατο «Ντόλι», το πρώτο θηλαστικό που έχει κλωνοποιηθεί.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Ντόλι ήταν το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε με τη χρήση ενός ενήλικου κυττάρου, μια τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της ιατρικής έρευνας. Ο Ίαν Γουίλμουτ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας του Ινστιτούτου Ρόσλιν, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που κλωνοποίησε την Ντόλι το 1996.

Αυτή η επαναστατική έρευνα «μεταμόρφωσε την επιστημονική σκέψη της εποχής εκείνης» σημείωσε ο Πίτερ Μάθισον, ένα στέλεχος του Πανεπιστημίου, στην ανακοίνωση με την οποία το ίδρυμα αποτίνει φόρο τιμής στον Γουίλμουτ.

Ο Γουίλμουτ έπασχε από Πάρκινσον και από το 2018 είχε επικεντρωθεί στην έρευνα γύρω από αυτήν την εκφυλιστική διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Με τη μέθοδο κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε στην Ντόλι κλωνοποιήθηκαν σκύλοι το 2005 στη Νότια Κορέα και πίθηκοι το 2018 στην Κίνα.

Η Ντόλι πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια της κάντρι, Ντόλι Πάρτον.

Ο Ίαν Γουίλμουτ είχε πει:«Η Ντόλι προέρχεται από ένα κύτταρο μαστικού αδένα και δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε ένα πιο εντυπωσιακό ζευγάρι αδένων από αυτό της Ντόλι Πάρτον».

Το άλμα της επιστήμης συνοδεύτηκε από τεράστια ηθικά ερωτήματα και πανικό

Παλαιότερα, πίστευαν ότι δεν ήταν δυνατό να κλωνοποιηθεί ένα ζώο από ενήλικο κύτταρο – η Ντόλι ήταν το πρώτο πρόβατο που γεννήθηκε από 277 προσπάθειες.

Ωστόσο, αυτό το άλμα της επιστήμης συνοδεύτηκε από τεράστια ηθικά ερωτήματα και πανικό, με κάποιους να φτάνουν τότε σε σημείο να λένε ότι η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση του Χίτλερ.

Ο Γουίλμοτ απέρριψε την ιδέα λέγοντας: «Η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα το κάνουν αυτό ανήκει στις ταινίες και τα βιβλία και όχι στην πραγματική ζωή. Όλοι στην ομάδα θα θεωρούσαν προσβλητικό να δουλέψουν με ανθρώπινο υλικό. Θα το θεωρούσαμε ανήθικο, απαράδεκτο και θα ήταν επίσης παράνομο».

Η ιστορία του πιο διάσημου προβάτου

Η Ντόλι έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο και έζησε στο ινστιτούτο Roslin. Απέκτησε έξι προβατάκια και πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου του 2003.

Ήταν 6,5 ετών (τα πρόβατα ζουν περίπου 11 χρόνια) και παρότι κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι ο θάνατός της οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν κλωνοποιημένη, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική καθώς νόσησε με καρκίνο του πνεύμονα, λόγω ενός ιού που είναι συνηθισμένος στα πρόβατα.

Σήμερα, είναι ταριχευμένη και εκτίθεται στο National Museum of Scotland στο Εδιμβούργο, όπου παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ