Οξφόρδη: Κλινικές δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca σε ρινικό σπρέι

Σε ρινικό σπρέι θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 στο πλαίσιο νέων κλινικών δοκιμών.

Σε ρινικό σπρέι θα χορηγηθεί το εμβόλιο της AstraZeneca για την Covid-19 στο πλαίσιο νέων κλινικών δοκιμών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ανέπτυξαν το εμβόλιο με την άνω του 79% αποτελεσματικότητα, όπως έδειξε μελέτη στις ΗΠΑ, αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους χορήγησης καθώς πιστεύεται ότι τα ρινικά σπρέι ίσως στοχοποιούν καλύτερα τα ανοσοκύτταρα στους πνεύμονες, το φάρυγγα και τη μύτη κι είναι έτσι ακόμη αποτελεσματικότερα στην άμυνα κατά της Covid-19. H δοκιμή του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου, στην οποία μετέχουν ενήλικες άνω των 40 ετών, εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την AstraZeneca, σύμφωνα με τους Financial Times.

H καθηγήτρια κ. Σάρα Γκίλμπερτ, εκ της ομάδας των επιστημόνων της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η ομάδα της μελετά εναλλακτικές χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca σε μορφή ρινικού σπρέι ή χαπιών.

Ανώτερη και κατώτερη αναπνευστική οδός

«Όπως γνωρίζεται όλα τα εμβόλια χορηγούνται αυτή τη στιγμή με ενδομυϊκές ενέσεις. Αυτός, όμως, δεν είναι απαραίτητα ο καλύτερος τρόπος παροχής προστασίας κατά μιας ιογενούς μόλυνσης του αναπνευστικού, όπου θέλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ενεργό στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στην κατώτερη, όπου ο ιός προκαλεί τη λοίμωξη. Διαθέτουμε αντιγριπικά εμβόλια που χορηγούνται με τη μορφή ρινικού σπρέι κι αυτή μπορεί να είναι μια πολύ καλή. προσέγγιση στο μέλλον για εμβόλια κατά κορωνοϊών», δήλωσε σε επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το ρινικό σπρέι, που κατασκευάζεται από την εταιρεία Codagenix με έδρα τη Νέα Υόρκη, περιέχει μια γενετικά. τροποποιημένη μορφή του κορωνοϊού και δοκιμάζεται σε 48 ενήλικες στο Λονδίνο. Η αρμόδια εποπτική Αρχή MHRA της Βρετανίας άναψε. το πράσινο φως για τη δοκιμή μετά από τα θετικά δεδομένα για την ασφάλειά του σπρέι σε μελέτες με ζώα. Ανάλογες δοκιμές κάνει και το ρωσικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια για τη χορήγηση με τη μορφή ρινικού σπρέι του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του χρόνου, ενώ στη Βρετανία επιστήμονες. του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ έχουν ξεκινήσει έρευνες για ένα ρινικό σπρέι, που δεν θα λειτουργεί. ως εμβόλιο, αλλά θα αποτρέπει τη μόλυνση από την Covid-19 συλλαμβάνοντας τον κορωνοϊό στη μύτη. ΟΙ ερευνητές ελπίζουν το σπρέι αυτό να είναι διαθέσιμο στα φαρμακεία τους επόμενους μήνες.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ