Κορωνοϊός: Όσοι πέρασαν κρυολόγημα ίσως έχουν ανοσία στην Covid-19

Κάποιας μορφής ανοσία στην Covid-19 είναι πιθανόν να έχουν αποκτήσει όσοι έχουν μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό, αλλά ο οργανισμός τους έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ένα κοινό κρυολόγημα.

Κάποιας μορφής ανοσία στην Covid-19 είναι πιθανόν να έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από το νέο κορωνοϊό, αλλά ο οργανισμός τους έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν ένα κοινό κρυολόγημα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ερευνητές ανέλυσαν 11 δείγματα αίματος που ελήφθησαν προ διετίας από άτομα που είχαν μολυνθεί από έναν άλλο τύπο κορωνοϊού και τα μισά εξ’ αυτών περιείχαν Τ-κύτταρα. Τα Τ-κύτταρα καταπολεμούν ασθένειες και αναγνώρισαν τον SARS-CoV-2 στο εργαστήριο. Το 20% είχαν κύτταρα που ίσως μπορούν να εξουδετερώσουν τον φονικό ιό. Ο ιός έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο άνω των 320.000 ανθρώπων στον πλανήτη.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια λένε ότι αυτό ίσως σημαίνει ότι οργανισμοί που αντιμετώπισαν ένα κοινό κρυολόγημα μπορεί να έχουν κάποιας μορφής ανοσία.

Υποστηρίζουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν θα είναι παντελώς ξένος στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι θα μπορούν να το καταπολεμήσουν γρήγορα. Φυσικά, αυτό μένει να αποδειχθεί. Αλλά ίσως εξηγεί γιατί ορισμένοι άνθρωποι μόλις που εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, ενώ άλλοι νοσούν βαριά ή χάνουν τη μάχη.

Η έρευνα ανακάλυψε ακόμη ότι ασθενείς της Covid-19 είχαν ισχυρή ανοσοαπόκριση στον κορωνοϊό. Πράγμα που σύμφωνα με τους ερευνητές είναι καλό νέο για την ανάπτυξη εμβολίου. Συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές και μάλιστα ορισμένες είναι σε προχωρημένο στάδιο.

Πώς έγινε η έρευνα: Ανοσία και κρυολόγημα

Οι επιστήμονες εξέτασαν σε πρώτη φάση δείγματα αίματος από 20 ιαθέντες ενήλικες ασθενείς της Covid-19 περίπου έναν μήνα μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της νόσου και όπως αναφέρουν στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cell, οι ασθενείς είχαν ισχυρή ανοσοαπόκριση στον SARS –CoV-2, διαπίστωση ενθαρρυντική επειδή υποδεικνύει ότι μπορεί να προστατευθεί ένα άτομο σε περίπτωση επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό.

Το αίμα των ιαθέντων περιείχε Τ-κύτταρα που παίζουν κρίσιμο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα κυτταροτοξικά Τ κύτταρα καταπολεμούν και θανατώνουν παθογόνα, ενώ τα βοηθητικά Τ κύτταρα διεγείρουν τη δραστηριότητα άλλων λευκοκυττάρων όταν διαπιστώνουν εισβολή σ’ ένα κύτταρο. Οι επιστήμονες ανέμειξαν δείγματα αίματος με θραύσματα του νέου κορωνοϊού για να δουν τι θα συμβεί κι όπως διαπίστωσαν το 70% των ασθενών της Covid-19 είχαν τα φονικά κύτταρα CD8 και όλα είχαν και βοηθητικά Τ κύτταρα που αποκαλούνται CD4. Tα ανοσοκύτταρα αναγνώρισαν μια ποικιλία πρωτεϊνών του κορωνοϊού. Όμως παραμένει ασαφές πώς ακριβώς βοήθησαν σ’ αυτό τα Τ κύτταρα. «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι ο ιός προκαλεί αυτό που θα περίμενες από μια κλασική, επιτυχημένη αντιϊική απάντηση.

Ισχυρή ανοσοαπόκριση

Ο κόσμος ανησυχούσε μήπως η Covid-19 δεν προκαλεί ανοσία. Οι αναφορές για άτομα που επανομολύνθηκαν ενίσχυσαν αυτές τις ανησυχίες. Οι ανησυχίες τώρα μπαίνουν στην άκρη γνωρίζοντας  ότι ο μέσος άνθρωπος εμφανίζει ισχυρή ανοσοαπόκριση», λέει η Δρ. Σέιν Κρότι, εκ των βασικών συντακτών της έρευνας.

Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν κατεψυγμένα δείγματα αίματος από ασθενείς που είχαν λάβει μέρος σε άσχετες μελέτες από το 2015 μέχρι το 2018, δηλαδή που δεν είχαν εκτεθεί στο νέο κορωνοϊό, ο οποίος εμφανίστηκε στα τέλη του περασμένου χρόνου. Ωστόσο, ορισμένα από τα δείγματα αίματος περιείχαν Τ κύτταρα που αναγνώρισαν τον κορωνοϊό και αντέδρασαν.

Σε ποσοστό μεταξύ 40% και 60% άτομα που δεν είχαν εκτεθεί στον SARS-CoV-2 είχαν CD4 T κύτταρα. Αυτά δηλαδή που εξυπηρετούν πρωταρχικά ως ρυθμιστές, εκκρίνοντας κυτοκίνες οι οποίες διεγείρουν τη δραστηριότητα άλλων λευκοκυττάρων.

Περίπου 20% των δειγμάτων περιείχαν CD8 Τ Κύτταρα, που εντοπίστηκαν σε επτά από τους δέκα ασθενείς της Covid-19. Τα ευρήματα των ερευνητών υποδεικνύουν ότι προηγούμενες μολύνσεις με άλλους κορωνοϊούς, όπως εκείνοι που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, ίσως παρέχουν κάποιας μορφής προστασία.

«Κατά πόσον αυτή η ανοσία μπορεί να επηρεάσει την κλινική έκβαση παραμένει άγνωστο εφόσον δεν γίνουν μετρήσεις Τ κυττάρων πριν και μετά τη μόλυνση ενός ατόμου με τον SARS-CoV-2.

Προστατευτική ανοσία και κρυολόγημα

Αλλά μπαίνεις στον πειρασμό να εικάσεις ότι αυτά τα CD4 T κύτταρα ίσως έχουν αξία στην προστατευτική ανοσία. Βάσει μοντέλων σε ποντίκια με SARS», όπως τόνισε η επικεφαλής της έρευνας κ. Άλμπα Γκριφόνι και οι συνεργάτες της. Κι η Δρ. Κρότι συμπλήρωσε: «δεδομένης της σοβαρότητας της συνεχιζόμενης πανδημίας κάθε βαθμός διασταυρούμενης αντιδραστικής ανοσίας στον κορωνοϊό θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική πορεία της πανδημίας. Είναι μια βασική λεπτομέρεια που πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους επιδημιολόγους καθώς προσπαθούν να περιγράψουν πόσο σοβαρά θα επηρεάσει η COVID-19 τις κοινότητες τους επόμενους μήνες».

Τα ανοσοκύτταρα αναγνώρισαν την πρωτεΐνη-ακίδα του κορωνοϊού

Πέρα απ’ αυτά τα ευρήματα οι ερευνητές ανακάλυψαν με ικανοποίηση ότι τα ανοσοκύτταρα αναγνώρισαν την πρωτεϊνη-ακίδα του κορωνοϊού. Αυτό αποτελεί συνήθως τον στόχο των εμβολίων.

«Αν είχαμε δει μόνον περιθωριακές ανοσοαποκρίσεις, θα ανησυχούσαμε. Αλλά αυτό που βλέπουμε είναι μια πολύ ισχυρή αντίδραση Τ κυττάρων κατά της πρωτεϊνης-ακίδας. Είναι ο στόχος των περισσότερων προσπαθειών κατά της Covid-19 καθώς και άλλων ιικών πρωτεϊνών. Τα ευρήματα αυτά είναι πραγματικά πολύ καλά νέα για την ανάπτυξη εμβολίων.

Τώρα έχουμε ένα σημαντικό εργαλείο για να προσδιορίσουμε κατά πόσον η ανοσοαπόκριση σε άτομα που έλαβαν πειραματικό εμβόλιο μοιάζει με αυτό που θα περίμενε κανείς να δει σε μια προστατευτική ανοσοαπόκριση στην Covid-19. Εν αντιθέσει με μια ανεπαρκή απόκριση», τόνισε ο καθηγητής του Center for Infectious Disease and Vaccine Research και εκ των συντακτών της έρευνας, κ. Αλεσάντρο Σέτε. Το Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla είναι ένα εκ των τριών που έλαβαν επιχορήγηση 20 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για να κάνουν έρευνα για τον νέο κορωνοϊό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ