Κορωνοϊός: Εντός 24ωρου αποφασίζει ο ΠΟΥ για την υδροξυχλωροκίνη

Εντός του 24ωρου αναμένεται να αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εάν θα συνεχίσει την αναστολή των δοκιμών του με την υδροξυχλωροκίνη για χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Δρ. Σούμια Σουαμινάθαν.

Εντός του 24ωρου αναμένεται να αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εάν θα συνεχίσει την αναστολή των δοκιμών του με την υδροξυχλωροκίνη για χρήση κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού Δρ. Σούμια Σουαμινάθαν.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα σχόλιά της διατυπώνονται μια εβδομάδα μετά τη διακοπή από την εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ για την υγεία της μεγαλύτερης μελέτης της για τη δραστικότητα του φαρμάκου αυτού κατά της ελονοσίας στη θεραπεία της Covid-19 λόγω των ανησυχιών για τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και τις αρρυθμίες σε ασθενείς.

Η απόφαση αυτή ώθησε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να απαγορεύσουν τη χρήση του φαρμάκου. Το φάρμακο χορηγείται επίσης για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και του λύκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε για τη χορήγηση της υδροξυχλωροκίνης για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως κάνει χρήση της και ο ίδιος.

Η φαρμακοβιομηχανία Sanofi σταμάτησε προσωρινά τη στρατολόγηση νέων ασθενών της Covid-19 για τις δύο κλινικές της δοκιμές του φαρμάκου. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι δεν θα το προμηθεύει στο εξής (την υδροξυχλωροκίνη)  για τη θεραπεία της Covid-19. Αναμένοντας δηλαδή να αποσαφηνιστούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της χρήσης του.

Υδροξυχλωροκίνη

Η υδροξυχλωροκίνη και η χλωροκίνη, αν και είναι ανθελονοσιακά φάρμακα, χρησιμοποιούνται στη θεραπεία των ρευματικών νοσημάτων. Εξ αυτών σε χρήση είναι κυρίως η υδροξυχλωροκίνη.

Η υδροξυχλωροκίνη αναστέλλει την σύνθεση του DNA, του RNA και των πρωτεϊνών αλληλεπιδρώντας με νουκλεϊνικό οξύ. Η ανοσοκατασταλτική της δράση επάγεται μέσω των εξής μηχανισμών:

  •  Τροποποίηση του λυσοσωμικού pH και παρέμβαση στην παρουσίαση του αντιγόνου
  •  Σταθεροποίηση των λυσοσωμικών μεμβρανών
  •  Αναστολή των αντιδράσεων αντιγόνου – αντισώματος
  •  Καταστολή της λεμφοκυτταρικής απάντησης και
  •  Αναστολή της χημειοταξίας των ουδετεροφίλων
Φαρμακολογία

Η υδροξυχλωροκίνη απορροφάται ταχέως από το έντερο. Η per os βιοδιαθεσιμότητά της ανέρχεται σε 74% [Tett SE et al, 1989] και η ημίσεια ζωή της, σε 40 ημέρες. Σταθερή κατάσταση επιτυγχάνεται μέσα σε 2-6 μήνες. Η υδροξυχλωροκίνη απεκκρίνεται κυρίως από τους νεφρούς [Tett SE et al, 1989].

Μερικά φάρμακα, όπως οι β-αναστολείς και τα αντιψυχωσικά, πρέπει να αποφεύγονται ή να παρακολουθούνται με προσοχή όταν συγχορηγούνται με υδροξυχλωροκίνη, γιατί μπορεί να αυξήσουν ή να μειώσουν την δράση της.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ