Καρκίνος: Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει εάν οι ασθενείς υποτροπιάζουν

Ένα νέο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου, που είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο από την υφιστάμενη τεχνολογία ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέμπριτζ.

Ένα νέο τεστ αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου, που είναι δέκα φορές πιο ευαίσθητο από την υφιστάμενη τεχνολογία ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέμπριτζ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με την ανακάλυψή τους ανοίγει πιθανώς ο δρόμος για διαγνωστικά τεστ που θα διεξάγονται στο σπίτι και θα μπορούν να ανιχνεύουν κατά πόσον ασθενείς του καρκίνου υποτροπιάζουν.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν το τεστ αυτό χρησιμοποιώντας εξατομικευμένο γενετικό έλεγχο όγκων ασθενών. Ερευνούν δείγματα αίματος για εκατοντάδες γενετικές μεταλλάξεις στο DNA όγκων, που απελευθερώθηκαν από καρκινικά κύτταρα στο κυκλοφορικό. Η τεχνική αυτή είναι τόσο ευαίσθητη, ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις επέτρεψε στους ειδικούς να εντοπίσουν ένα μεμονωμένο μόριο μεταλλαγμένου DΝΑ ανάμεσα σε εκατομμύρια στοιχεία DNA. Kι όπως λένε, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαγνωστικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις θα καθορίζουν με περισσότερη ακρίβεια κατά πόσον ένας καρκινοπαθής ενδέχεται να υποτροπιάσει μετά την υποβολή του σε θεραπεία.

«Υποβάλλονται σε κλινικές δοκιμές εξατομικευμένα τεστ, που μπορούν να ανιχνεύσουν αν είναι ακόμη παρών κάποιος καρκίνος. Ή να τον εντοπίσουν σε αρχικό στάδιο εφόσον επιστρέφει. Απέχουμε ίσως μερικά χρόνια ακόμη από την ευρεία χρήση τους. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε όταν προωθούμε επιθετικά τέτοιες προσεγγίσεις. Προς το παρόν είμαστε σε πειραματικό στάδιο. Αλλά η τεχνολογία αυτή προχωρά γρήγορα. Στο εγγύς μέλλον τεστ με τέτοια ευαισθησία θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά για τους ασθενείς«, δήλωσε ο κ. Νίτζαν Ρόζενφελτ, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του Κέμπριτζ .

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ