Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Παρόμοια η ζημιά στα αγγεία όσο και με το κανονικό

Παρόμοια βλάβη προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις αρτηρίες και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, όπως και το παραδοσιακό κάπνισμα σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Παρόμοια βλάβη προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο στις αρτηρίες και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, όπως και το παραδοσιακό κάπνισμα σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια κ. Τζέσικα Φέτερμαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Journal of American Heart Association».

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερους από 400 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 21 έως 45 ετών. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαγνωσμένο πρόβλημα καρδιοπάθειας. Από αυτούς, οι 94 ήταν μη καπνιστές. Οι 285 καπνιστές, οι 36 ατμιστές (όλοι πρώην καπνιστές) και οι 52 τόσο καπνιστές όσο και ατμιστές.

Διαπιστώθηκε ότι οι πρώην καπνιστές που είχαν γίνει πια ατμιστές (επί τουλάχιστον τρεις μήνες) ή ήσαν ταυτόχρονα ατμιστές και καπνιστές, είχαν παρόμοια με τους καπνιστές επιδείνωση της κατάστασης των αιμοφόρων αγγείων τους.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και καρκίνο

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά. Στην πραγματικότητα», δήλωσε η Δρ. Φέτερμαν, «οι περισσότεροι ατμιστές λένε ότι ο βασικός λόγος που το γύρισαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι επειδή θεωρούν πως αυτά είναι λιγότερο επικίνδυνα για την υγεία τους. Όμως αυξάνονται συνεχώς οι ενδείξεις από επιστημονικές μελέτες ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να μη συνιστούν την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό κάπνισμα, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς. Και η δική μας μελέτη συνηγορεί σε αυτό», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η σκλήρυνση των αρτηριών μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Συμπεριλαμβανομένων των τριχοειδών. Έτσι να επιβαρύνει την καρδιά με πρόσθετο στρες, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρδιοπάθειας», πρόσθεσε η Δρ. Φέτερμαν. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων φαίνεται να έχουν ίδια ζημιά στους καπνιστές, στους ατμιστές και στους καπνιστές – ατμιστές.

«Τα ευρήματα της μελέτης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μας δείχνουν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μειώνει την καρδιαγγειακή βλάβη. Η δυσλειτουργία που σχετίζεται με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού», τόνισε η Δρ. Φέτερμαν και επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν νέες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Προκειμένου να διαπιστωθεί πώς αλλάζει διαχρονικά η αγγειακή βλάβη λόγω των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ