Κερδίζει το στοίχημα ζωής το μικρότερο νεογέννητο στον κόσμο -που ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο- καθώς πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο ως ένα υγιές βρέφος. Ο λόγος για την Σέιμπι που γεννήθηκε πριν από πέντε μήνες και ζύγιζε μόλις 245 γραμμάρια.

Κερδίζει το στοίχημα ζωής το μικρότερο νεογέννητο στον κόσμο -που ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο- καθώς πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο ως ένα υγιές βρέφος. Ο λόγος για την Σέιμπι που γεννήθηκε πριν από πέντε μήνες και ζύγιζε μόλις 245 γραμμάρια.
Ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του CNN. Η μικρή γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 23 εβδομάδες κύησης.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ζύγιζε όσο ένα μεγάλο μήλο, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του CNN. Η μικρή γεννήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στις 23 εβδομάδες κύησης. Σήμερα ζυγίζει 2,5 κιλά και μπορεί να πάει στο σπίτι της.

«Έπειτα από σοβαρές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, η μητέρα της Σέιμπι γέννησε με καισαρική στις 23 εβδομάδες» εξήγησε το νοσοκομείο σε συνέντευξη Τύπου. Οι γιατροί είχαν παρατηρήσει πως το μωρό δεν έπαιρνε βάρος και έτσι η ζωή της μητέρας κινδύνευε.

Κατεγράφη ως το πιο μικρό νεογέννητο στον κόσμο, 7 γραμμάρια πιο ελαφρύ από ένα άλλο μωρό στη Γερμανία, το οποίο γεννήθηκε το 2015. Σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η μητέρα φαίνεται πως διαγνώστηκε με προεκλαμψία, γεγονός που οδήγησε στον πρόωρο τοκετό.

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

«Είναι ένα χαρούμενο βρέφος που ζυγίζει περίπου 2,3 κιλά και είναι καλά στην υγεία του», ανακοίνωσε το νοσοκομείο.

Το μωρό γεννήθηκε τον Δεκέμβριο και ήταν 23ων εβδομάδων και τριών ημερών. Οι γιατροί αποφάσισαν να κάνουν εκτάκτως καισαρική στη μητέρα του καθώς κινδύνευε η ζωή της εξαιτίας επιπλοκών στην εγκυμοσύνη. Στον πατέρα του βρέφους ανακοίνωσαν ότι έχει στη διάθεσή του μόλις μία ώρα με την κόρη του προτού εκείνη πεθάνει.

«Όμως αυτή η μία ώρα έγιναν δύο και μετά μία ημέρα. Η μία ημέρα έγινε μία εβδομάδα», διηγήθηκε η μητέρα σε βίντεο.

«Ήταν η πιο τρομακτική ημέρα της ζωής μου», τόνισε η μητέρα, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Δεν αισθανόμουν καλά και πίστευα ότι ίσως αυτό είναι κανονικό όταν είσαι έγκυος. Μου είπαν ότι έπασχα από προεκλαμψία», η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για τη μητέρα.

«Μου είπαν ότι πρέπει να την φέρουν στον κόσμο πολύ γρήγορα και τους έλεγα συνεχώς ότι δεν θα επιβιώσει, ότι ήταν μόλις 23 εβδομάδων», συνέχισε.

Μια κύηση διαρκεί κατά μέσο όρο 40 εβδομάδες και ένα έμβρυο θεωρείται βιώσιμο μεταξύ της 24ης και της 26ης εβδομάδας. Τα πολύ πρόωρα μωρά, πριν την 28η εβδομάδα, συχνά υποφέρουν από σοβαρές επιπλοκές και οι πιθανότητες επιβίωσής τους είναι μικρές.

Προβλήματα υγείας

«Η Σέιμπι δεν αντιμετώπισε σχεδόν κανένα από τα προβλήματα που συνήθως συνδέονται με τα πολύ πρόωρα μωρά. Όπως για παράδειγμα εγκεφαλική αιμορραγία ή πνευμονολογικά ή καρδιακά προβλήματα», όπως τόνισε το νοσοκομείο.

«Είναι ένα θαύμα, αυτό είναι σίγουρο», εκτίμησε η Κιμ Νόρμπι, μία από τις νοσηλεύτριες που φρόντιζε το βρέφος.

Το βρέφος ήταν τόσο μικρό, μικρότερο από 23 εκατοστά, που χωρούσε στην παλάμη των νοσηλευτριών. «Μετά βίας την βλέπαμε στη θερμοκοιτίδα», θυμάται μια άλλη νοσηλεύτρια, η Έμα Γουέστ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο με τα πιο μικρά μωρά παγκοσμίως, το οποίο διατηρεί το αμερικανικό πανεπιστήμιο της Άιοβα, η Σέιμπι έχει καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ. Μέχρι πρότινος το κατείχε ένα βρέφος που γεννήθηκε το 2015 στη Γερμανία. Και το οποίο ζύγιζε 7 γραμμάρια περισσότερα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα