Ελπίδες για ταυτόχρονη θεραπεία αλκοολισμού και κατάθλιψης

Μια νέα θεραπεία που επιτρέπει την αντιμετώπιση του αλκοολισμού δια της μείωσης της κατανάλωσης αλκοόλ, με δυνατότητα αντιμετώπισης και της κατάθλιψης, ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο JAMA Psychiatry.

Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το αλκοόλ ευθύνεται για το 5% των θανάτων παγκοσμίως. Δηλαδή τρία εκατομμύρια θανάτους, ετησίως.

Περίπου 2,3 εκατ. θάνατοι το 2016 αφορούσαν άνδρες και σχεδόν το 29% όλων των θανάτων από αλκοόλ αποδίδονται σε τραυματισμούς, περιλαμβανομένων των τροχαίων δυστυχημάτων και των αυτοκτονιών.

Ακόμα, το 13,5% των θανάτων νέων ατόμων, κάτω των 30 ετών, σχετίζονται με το αλκοόλ, με το ποτό να ευθύνεται για το 7,2% των πρόωρων θανάτων συνολικά.

Διαταραχές χρήσης

Παράλληλα, στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη αφορά 140 εκατομμύρια άτομα, παγκοσμίως που «παλεύουν» με τις διαταραχές χρήσης του αλκοόλ.

Ελάχιστα νέα φάρμακα έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση του αλκοολισμού. Στόχος των νέων θεραπειών είναι η μείωση της ακατάσχετης επιθυμίας για ποτό, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν τις ψυχιατρικές διαταραχές.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue επικεντρώθηκαν, λοιπόν, στον υποδοχέα δέλτα οπιοειδούς, έναν νέο φαρμακευτικό στόχο που είναι διαφορετικός από τον υποδοχέα του σώματος που προσδένονται τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή.

Το νέο φάρμακο προσδένεται στον υποδοχέα του δέλτα οπιοειδούς και επιλεκτικά ενεργοποιεί μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη-σηματοδοτική αλληλουχία αυτού του υποδοχέα.

Κίνδυνος παρενεργειών

«Τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα φάρμακα για τη θεραπεία που στοχεύουν τον υποδοχέα του δέλτα οπιοειδούς ενεργοποιούν πολλαπλές σηματοδοτικές αλληλουχίες. Περιλαμβανομένων και αυτών που αυξάνουν τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως οι κρίσεις», σημειώνει ο Ριτσαρντ βαν Ριτζν, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Χημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και επικεφαλής της μελέτης.

Τα προκλινικά στοιχεία δείχνουν ότι το νέο φάρμακο μειώνει τη χρήση αλκοόλ. Ενώ έχει φαρμακολογικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλλουν και στην άμβλυνση της κατάθλιψης χωρίς να προκαλεί κρίσεις.

Η εργαστηριακή έρευνα συνεχίζεται ώστε να μπορέσει σύντομα να προσφέρει στους ασθενείς μια πραγματική λύση για θεραπεία. Η έρευνα επικεντρώνεται στην περίπτωση που νευρολογικές διαταραχές και εξαρτήσεις συνυπάρχουν.

 

 

 

Για το 5% των θανάτων παγκοσμίως ευθύνεται το… αλκοόλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ