ΕπιστημονικάΧάρβαρντ: Ο γυναικείος κόλπος έγινε… τσιπάκι από επιστήμονες

Χάρβαρντ: Ο γυναικείος κόλπος έγινε… τσιπάκι από επιστήμονες

- Advertisement -

Την τελευταία δεκαετία, ο Δρ. Ντον Ίνγκμπερ, βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έχει κατασκευάσει περισσότερα από 15 τσιπ που μοιάζουν και λειτουργούν όπως τα ανθρώπινα όργανα, πνεύμονες, συκώτι, έντερο, ακόμη και δέρμα.

Την τελευταία δεκαετία, ο Δρ. Ντον Ίνγκμπερ, βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, έχει κατασκευάσει περισσότερα από 15 τσιπ που μοιάζουν και λειτουργούν όπως τα ανθρώπινα όργανα, πνεύμονες, συκώτι, έντερο, ακόμη και δέρμα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το νέο του εγχείρημα σύμφωνα με άρθρο των New York Times είναι να φτιάξει ένα τσιπάκι που να λειτουργεί όπως ο κόλπος.

Το συγκεκριμένο τσιπάκι κατασκευάστηκε από κολπικά κύτταρα που δώρισαν δύο γυναίκες. Πρόκειται για ένα τσιπ από καουτσούκ σιλικόνης στο μέγεθος τσίχλας.

«Πρόκειται για το πιο ρεαλιστικό εργαστηριακό μοντέλο που έχει κατασκευαστεί από εμένα», δήλωσε ο Δρ Ίνγκμπερ προσθέτοντας πως το μοντέλο έχει πολλές παρόμοιες λειτουργίες με έναν γυναικείο κόλπο.

Στο πλάνο η βακτηριακή κολπίτιδα

Ο ίδιος και άλλοι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το εργαλείο θα μπορούσε να προσφέρει μία λύση στη δοκιμή θεραπειών για τη βακτηριακή κολπίτιδα, μια λοίμωξη από επιβλαβή μικρόβια στον κόλπο που προσβάλλει περίπου το 30% των γυναικών κάθε χρόνο.

«Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη» δήλωσε ο Δρ Λεβ Σαγκί, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος μελετά το κολπικό μικροβίωμα και δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Όπως αναφέρει ο γυναικολόγος η εξέλιξη αυτή είναι σημαντική καθώς δεν είναι δύσκολο να βρεθούν γυναίκες πρόθυμες να δωρίσουν κολπικά δείγματα, ωστόσο είναι δύσκολο να προθυμοποιηθεί κάποια να συμμετάσχει σε μελέτες με φάρμακα.

Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gates, χρησιμοποίησε το τσιπ προκειμένου να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο ένας πραγματικός κόλπος ανταποκρίνεται στα καλά και τα κακά βακτήρια.

Επιβλαβή βακτήρια

O τρόπος που λειτουργεί το τσιπ είναι παρόμοιος με αυτό που συμβαίνει όταν κάποια γυναίκα προσβάλλεται από βακτηριακή κολπίτιδα, δηλαδή από επιβλαβή βακτήρια που καταλαμβάνουν το κολπικό μικροβίωμα και μειώνουν την οξύτητά του κόλπου προκαλώντας μερικές φορές κνησμό και αυξημένες εκκρίσεις.

Σημειώνεται πως η βακτηριακή κολπίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά, αλλά τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά. Επίσης όταν δεν αντιμετωπίζεται, αυξάνεται ο κίνδυνος σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στις έγκυες γυναίκες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Πάντως παρά τα οφέλη που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο τσιπ, η μελέτη δεν συμπεριέλαβε μερικά σημαντικά δεδομένα σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Η πραγματική ζωή είναι πολύ πιο περίπλοκη από την λειτουργία ενός τσιπ» , δήλωσε ο Δρ. Λεβ Σαγκί προσθέτοντας πως «στον κόλπο, γνωρίζαμε ότι τα βακτήρια είναι ζωτικής σημασίας πριν από περισσότερα από εκατό χρόνια. Σχετικές έρευνες γίνονται εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο έχουμε ακόμη πολύ δρόμο», κατέληξε ο Δρ Σαγκί.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ