Επιστημονικά17 βρέφη με «σύνδρομο του λυκάνθρωπου» μετά από λάθος φαρμάκων

17 βρέφη με «σύνδρομο του λυκάνθρωπου» μετά από λάθος φαρμάκων

- Advertisement -

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ισπανία το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός βρεφών εμφάνισε το «σύνδρομο λυκανθρώπου», ύστερα από τη χορήγηση λάθος φαρμάκων.

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Ισπανία το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός βρεφών εμφάνισε το «σύνδρομο λυκανθρώπου», ύστερα από τη χορήγηση λάθος φαρμάκων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τα μωρά έλαβαν ένα φάρμακο που χορηγείται για την αντιμετώπιση παθήσεων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, το φάρμακο ήταν αναμεμειγμένο μινοξιδίλη. Μια ουσία που εμπεριέχεται σε φάρμακα για την τριχόπτωση.

Τα βρέφη εμφάνισαν έντονη τριχοφυΐα στο πρόσωπο, η οποία ευτυχώς υποχώρησε όταν τα παιδιά σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο.

Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο ζήτησε από τους γονείς παιδιών που λαμβάνουν σκευάσματα με ομεπραζόλη να επισκεφτούν τα φαρμακεία της γειτονιάς τους για να διαπιστώσουν εάν το σιρόπι προέρχεται από τη μολυσμένη παρτίδα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, στις 11 Ιουλίου η ισπανική υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση για μια παρτίδα ομεπραζόλης.

Μέχρι τις 6 Αυγούστου, η υπηρεσία είχε προχωρήσει στην ανάκληση άλλων 22 παρτίδων.

Πριν από την ανάκληση του Ιουλίου, το υπουργείο Υγείας είχε ενημερωθεί για 13 περιστατικά υπερτρίχωση ενώ λίγο καιρό αργότερα έγιναν γνωστές άλλες περιπτώσεις στην Γρανάδα.

Υπερτρίχωση: Αυτή είναι η ελληνική λέξη που περιγράφει το Σύνδρομο του Λυκάνθρωπου

Η υπερτρίχωση ή δασυτρυχισμός είναι, όπως μαρτυρούν και οι όροι, υπέρμετρη, υπερβολική τριχοφυΐα σε όλο το σώμα. Ανάλογα με την έκταση της τριχοφυΐας, διακρίνεται σε ολική και τοπική υπερτρίχωση. Παρουσιάζεται σε άτομα από τη γέννησή τους ή αργότερα στη ζωή τους, δηλαδή είτε πρόκειται για συγγενή δερματική νόσο ή εμφανίζεται στη διάρκεια της ζωής. Παθήσεις ή και συγκεκριμένα φάρμακα μπορεί να την πυροδοτήσουν.

Η αναφορά στον… Λυκάνθρωπο είναι επίσης προφανής: η υπερτρίχωση που εμφανίζουν οι ασθενείς παραπέμπει στα χαρακτηριστικά των λυκοειδών όντων που, κατά τον μύθο, εμφανίζονται στην Πανσέληνο, συνδυάζοντας στοιχεία λύκου και ανθρώπου. Παλαιότερα, όσοι έπασχαν από το σπάνιο σύνδρομο συγκέντρωναν μεγάλο, αρνητικό κατά βάση, ενδιαφέρον -μεταξύ άλλων τους περιέφεραν σε τσίρκο.

Η υπερτρίχωση είναι έντονη παντού, αλλά γίνεται πολύ εμφανής στο πρόσωπο, τα αυτιά και τους ώμους, και επιμένει σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Οι ειδικοί αναφέρουν στη βιβλιογραφία και περιπτώσεις δυσμορφίας των χαρακτηριστικών του προσώπου, εκτός από την υπερτρίχωση.

Σπάνιες ασθένειες

Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, τότε η νόσος συγκαταλέγεται στις σπάνιες ασθένειες. Έχει αναφερθεί λόγου χάρη η συγγενής χνοώδης υπερτρίχωση (Congenital Hypertrichosis Lanuginosa), μια σπάνια δερματική κληρονομική νόσο που εκδηλώνεται με την υπερβολική παραγωγή τριχών σε όλη τη διάρκεια της ζωής των πασχόντων.

Υπάρχουν όμως και παθήσεις και φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν δασυτριχισμό ή υπερτρίχωση. Στις παθήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται οι όγκοι των ωοθηκών, καλοήθεις και κακοήθεις, η νόσος του Cushing. Το σύνδρομο του Cushing και η συγγενής υπερπλασία των ενδοκρινών αδένων.

Στα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν υπερτρίχωση περιλαμβάνονται τα ανδρογόνα και τα αναβολικά στεροειδή.

Όταν πρόκειται για συγγενή υπερτρίχωση, δεν υπάρχει θεραπεία. Η χρήση των λέιζερ σήμερα μπορεί να περιορίσει το σύμπτωμα, αλλά δεν το εξαφανίζει. Στις άλλες περιπτώσεις ανάλογα με την αντιμετώπιση της πάθησης που προκαλεί την υπερτρίχωση, αντιμετωπίζεται και αυτή ως επίπτωση. Όταν η υπερτρίχωση προκαλείται από φαρμακευτική ουσία, τότε η διακοπή της χορήγησης της επίμαχης ουσίας οδηγεί σε «εξαφάνιση» της εκτεταμένης και ανεπιθύμητης τριχοφυίας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ