ΕπιστημονικάΕμβόλιο κατά του καρκίνου θεραπεύει το 97% των όγκων χωρίς παρενέργειες

Εμβόλιο κατά του καρκίνου θεραπεύει το 97% των όγκων χωρίς παρενέργειες

- Advertisement -

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Ίαση του καρκίνου στο 97% των πειραματόζωων σχεδόν χωρίς παρενέργειες επιτυγχάνει ένα νέο εμβόλιο κατά του λεμφώματος που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στο Stanford University με επικεφαλής τον Dr Ronald Levy, και αναμένεται να φέρει την «επανάσταση» στη θεραπεία του συγκεκριμένου νεοπλάσματος.
«Η προσέγγιση μας χρησιμοποιεί μια εφάπαξ εφαρμογή μικρών ποσοτήτων δύο παραγόντων για την τόνωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού εντός του ίδιου του όγκου», όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Dr Ronald Levy καθηγητής ογκολογίας στο Stanford University στη βρετανική Independent.
Το νέο εμβόλιο, το οποίο περιέχει μικρές ποσότητες από δύο ήδη γνωστά και ασφαλή φάρμακα, έχει τοπική εφαρμογή στον όγκο και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, και συγκεκριμένα τα Τ-λεμφοκύτταρα, ώστε να τον καταστρέψουν.
Στη συνέχεια, κάποια από τα ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα εγκαταλείπουν το αρχικό σημείο της έγχυσης, εντοπίζουν και καταστρέφουν παρόμοιους όγκους σε ολόκληρο το σώμα. Καθώς χρησιμοποιεί μικρές ποσότητες φαρμάκων, το εμβόλιο έχει πολύ μικρό κόστος, προσφέροντας μια σχεδόν ανέξοδη και γρήγορη θεραπεία του καρκίνου.

Κλινική εφαρμογή
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να περάσει σε κλινική εφαρμογή μέσα σε μόλις ένα δυο χρόνια, αλλάζοντας άρδην τη ζωή των ασθενών, καθώς θα «καταργήσει» την ανάγκη για χημειοθεραπεία. Μια παρόμοια προσέγγιση, που «προγραμματίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον καρκίνο, είναι η θεραπεία με CAR-T cells ή κύτταρα, που έχει ήδη λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση ορισμένων τύπων λευχαιμίας.
Η διαφορά της θεραπείας CAR-T cells είναι ότι είναι ακριβή με κόστος 400.000 ευρώ ανά ασθενή και πιο επεμβατική, καθώς προϋποθέτει αφαίρεση των κυττάρων του ανοσοποιητικού, επαναπρογραμματισμό και επανεισαγωγή τους στον οργανισμό του ασθενούς για να στοχεύσουν τελικά τον καρκίνο. Όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη γίνει βήματα για τις δύο πρώτες δοκιμές του πρωτοποριακού εμβολίου σε σύνολο 35 ασθενών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ