Κίνδυνος από υπερανθεκτικό βακτήριο που εξαπλώνονται από τα νοσοκομεία

«Αλυσιδωτές» αντιδράσεις με σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε… θάνατο, προκαλεί ένα ισχυρό βακτήριο που εξαπλώνεται σε όλα τα νοσοκομεία και έχει ανθεκτικότητα σε όλα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Όπως προειδοποιούν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Microbiology, τρεις μεταλλάξεις του πολυανθεκτικού επιδερμικού Σταφυλόκοκκου (Staphylococcus epidermidis) εντοπίστηκαν σε δείγματα από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και από την Ευρώπη, οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να ελεγχθούν από κανένα από τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

«Αν και ξεκινήσαμε να μελετάμε δείγματα από την Αυστραλία, η ανάλυση δειγμάτων από όλες τις χώρες έδειξε ότι ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος είναι παρόν παντού. Και φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε κάθε χώρα. Είναι συγγενείς του θανατηφόρου MRSA, του ανθεκτικού στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, και φυσιολογικά ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος υπάρχει στο δέρμα μας προσβάλλοντας κυρίως τους ηλικιωμένους ή τους ασθενείς που έχουν εμφυτεύσιμα υλικά, όπως καθετήρες ή μοσχεύματα», εξηγεί ο Μπεν Χοουντεν, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του αυστραλιανού πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επιδερμικός σταφυλόκοκκος μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη ζωή, αφού είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι πολύ σοβαρές.

Ο Δρ Χοουντεν και οι συνεργάτες του μελέτησαν εκατοντάδες δείγματα επιδερμικού σταφυλόκοκκου από 78 νοσοκομεία παγκοσμίως. Παρατήρησαν ότι μερικά στελέχη του βακτηρίου είχαν μια μικρή αλλαγή στο DNA τους που τα είχε κάνει ανθεκτικά σε δύο εκ των πιο διαδεδομένων αντιβιοτικών που χορηγούνται συνήθως για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Τα δύο αυτά αντιβιοτικά δεν σχετίζονται μεταξύ τους και δεν αναμέναμε μια μετάλλαξη να τα καθιστά ανίσχυρα», συμπληρώνει ο Τζιν Λι, διδακτορικός φοιτητής στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης.

Η εξάπλωση του επιδερμικού σταφυλόκοκκου αποδίδεται στην αυξημένη χρήση των αντιβιοτικών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα ισχυρά αντιβιοτικά είναι συνήθως πανάκριβα και πολύ τοξικά. Και οι Αυστραλοί ερευνητές προειδοποιούν ότι η χρήση μίγματος φαρμάκων για την πρόληψη της ανθεκτικότητας δεν είναι αποτελεσματική λύση.

Τέλος, άλλη αυστραλιανή μελέτη έχει προειδοποιήσει ότι νοσοκομειακά βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα απολυμαντικά με βάση το αλκοόλ που συνήθως χρησιμοποιεί το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε ΜΕΘ και άλλους χώρους των νοσοκομείων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ