Το πολύ τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη – Νέα μελέτη

Η συχνή κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού – τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα – συνδέεται με 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία, δείχνει μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική έρευνα.

Η συχνή κατανάλωση μαύρου ή πράσινου τσαγιού – τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα – συνδέεται με 17% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στην επόμενη δεκαετία, δείχνει μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική έρευνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η μελέτη – συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση 19 ερευνών από οκτώ χώρες (Κίνα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, Φινλανδία, Σιγκαπούρη) με στοιχεία συνολικά για περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπους – με επικεφαλής την Σιαγίνγκ Λιο του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Γουχάν, παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μελέτης του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη (19-23 Σεπτεμβρίου).

Αντιοξειδωτικές ουσίες

Η νέα μελέτη βρήκε ότι κάθε έξτρα φλιτζάνι τη μέρα μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη κατά περίπου 1%. Σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι, εκείνοι που έπιναν ένα έως τρία φλιτζάνια καθημερινά, είχαν 4% μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, ενώ η μείωση του κινδύνου έφτανε το 17% για όσους έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα κατά μέσο όρο.

Είναι γνωστό ότι το τσάι ωφελεί την υγεία, επειδή έχει διάφορες αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ουσίες. Η μείωση του κινδύνου αφορά εξίσου άνδρες και γυναίκες, καθώς επίσης τόσο το πράσινο τσάι (που κατά την επεξεργασία του δεν αφήνεται να οξειδωθεί πολύ) όσο και το μαύρο τσάι (που οξειδώνεται έως ότου μαυρίσει).

“Τα ευρήματα μας είναι πολύ ενθαρρυντικά, επειδή δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν κάτι τόσο απλό όσο το να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2”, δήλωσε η Λι.

Πράσινο τσάι: 10 αποδεδειγμένα οφέλη

Το πράσινο τσάι λέγεται πως είναι είναι το πιο υγιεινό ρόφημα στον πλανήτη. Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που έχουν ισχυρές επιδράσεις στο σώμα. Αυτές περιλαμβάνουν βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου, απώλεια λίπους, χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου και πολλά άλλα εντυπωσιακά οφέλη.

Παρακάτω υπάρχουν 10 οφέλη υγείας που έχει το πράσινο τσάι και τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί από επιστημονικές μελέτες.

1. Το πράσινο τσάι περιέχει βιοδραστικές χημικές ενώσεις που βελτιώνουν την υγεία

Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, συμπεριλαμβανομένης μιας κατεχίνης που ονομάζεται EGCG. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να έχουν διάφορες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

2. Οι ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του εγκεφάλου και να σας κάνουν πιο “εύστροφους”

Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, αλλά αρκετή για να παράγει ένα αποτέλεσμα. Περιέχει επίσης το αμινοξύ L-theanine, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει συνεργατικά με την καφεΐνη για να βελτιώσει την λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Αυξάνει την καύση λίπους και βελτιώνει τη φυσική απόδοση

Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό και αυξάνει την καύση λίπους βραχυπρόθεσμα, αν και δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες επ΄αυτού.

4. Τα αντιοξειδωτικά στο πράσινο τσάι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Το πράσινο τσάι έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τον καρκίνο. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο για διάφορους τύπους καρκίνου.

Συγκεκριμένα, οι έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο:

  • 20-30% για καρκίνο του μαστού
  • 48% για καρκίνο του προστάτη
  • 42% για καρκίνο του παχέος εντέρου
5. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας στην τρίτη ηλικία, μειώνοντας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Οι βιοδραστικές ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορες προστατευτικές επιδράσεις στον εγκέφαλο. Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο τόσο για τη νόσο του Alzheimer, όσο και για εκείνη του Parkinson, των δύο πιο συνηθισμένων νευροεκφυλιστικών διαταραχών της τρίτης ηλικίας.

6. Μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, κάτι που βελτιώνει την υγεία των δοντιών και μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηριδίων και ορισμένων ιών. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων και να οδηγήσει σε βελτίωση της οδοντικής υγείας, χαμηλότερο κίνδυνο τερηδόνας και μειωμένη κακή αναπνοή.

7. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Μερικές ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ήπια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

8. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη συνολική και την LDL χοληστερόλη (“κακή” χοληστερόλη), καθώς επίσης προστατεύει τα σωματίδια LDL από την οξείδωση. Μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

9. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσετε τον κίνδυνο παχυσαρκίας

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι οδηγεί σε αυξημένη απώλεια βάρους. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην μείωση του επικίνδυνου κοιλιακού λίπους.

10. Συμβάλλει στην μακροζωία

Μελέτες δείχνουν ότι όσοι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι είναι πιθανό να ζήσουν περισσότερο από ό,τι εκείνοι που δεν το κάνουν.

Συγκεκριμένα οι έρευνες το έχουν συνδέσει με μειωμένο κίνδυνο θανάτου:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ