Πότε τα αναψυκτικά προκαλούν καρκίνο του μαστού σύμφωνα με έρευνα

Ανθυγιεινές ζαχαρούχες «βόμβες» αποτελούν τα αναψυκτικά για τον γυναικείο πληθυσμό μέσης ηλικίας, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του ισπανικού πανεπιστημίου της Ναβάρας στην Παμπλόνα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα «Bild», παραθέτει τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνουν ότι τα αναψυκτικά τύπου Cola μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των μεσήλικων γυναικών.

Οι Ισπανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά αναψυκτικά τύπου Cola σε όλη την διάρκεια της ζωής τους, διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Andrea Romanos-Nanclares από το Πανεπιστήμιο της Ναβάρας, τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη σε δείγμα 10.713 μεσήλικων γυναικών (μέσος όρος ηλικίας 33 ετών).

Γυναίκες σε εμμηνόπαυση

«Οι γυναίκες αυτές δεν έπασχαν από καρκίνο του μαστού στην αρχή της μελέτης. Παρακολουθήσαμε την εξέλιξη της υγείας τους και τις ρωτήσαμε πόσο συχνά και σε ποιες ποσότητες κατανάλωναν ζαχαρούχα αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν αυξημένος στις γυναίκες που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση. Εκατό γυναίκες αρρώστησαν κατά την περίοδο της μελέτης. Αυτές οι περιπτώσεις ήταν ιδιαίτερα συχνές στην ηλικιακή ομάδα που είχε ήδη μπει στην εμμηνόπαυση. Γι’ αυτές τις γυναίκες, υπήρξε στατιστική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου του καρκίνου του μαστού και της κατανάλωσης αναψυκτικών», επισημαίνει.

Πλέον, οι επιστήμονες θέλουν να επεκτείνουν τα δεδομένα της μελέτης προκειμένου να επανεξετάζουν τα ευρήματα σε εκτεταμένο δείγμα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ