ΔιατροφήΠώς το ρύζι και ο καφές προστατεύουν από καρδιακές προσβολές

Πώς το ρύζι και ο καφές προστατεύουν από καρδιακές προσβολές

- Advertisement -

Στην πρόληψη καρδιακών προσβολών μπορεί να βοηθήσει το φερουλικό οξύ, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ρύζι, τον καφέ και ορισμένα λαχανικά, όπως ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα.

Στην πρόληψη καρδιακών προσβολών μπορεί να βοηθήσει το φερουλικό οξύ, μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο ρύζι, τον καφέ και ορισμένα λαχανικά, όπως ανακάλυψε μια ερευνητική ομάδα. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Kento Yoshioka, τον Dr. Keisuke Obara και τον καθηγητή Yoshio Tanaka από το Τμήμα Χημικής Φαρμακολογίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Toho, χρησιμοποίησε στεφανιαίες αρτηρίες χοίρων, που μοιάζουν πολύ με τις ανθρώπινες καρδιακές αρτηρίες, και διαπίστωσαν ότι το φερουλικό οξύ μείωσε σημαντικά τις συσπάσεις των αρτηριών.

Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας εντόπισε και δύο βασικά στοιχεία δράσης του φερουλικού οξέος.

Συγκεκριμένα, εμποδίζει την είσοδο ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα μέσω των διαύλων ασβεστίου τύπου L, που είναι υπεύθυνοι για τη σύσπαση των αρτηριών, ενώ, όταν δεν εμπλέκεται το ασβέστιο, αποτρέπει τη σύσφιγξη των αρτηριών, αναστέλλοντας την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται «ελαφριά αλυσίδα μυοσίνης». Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τη μυϊκή σύσπαση.

Σύμφωνα με την έρευνα, το φερουλικό οξύ αποδείχθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις πιο αποτελεσματικό από τη διλτιαζέμη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων.

Η έρευνα αυτή, κατά τον Δρ. Γιοσιόκα, ανοίγει τον δρόμο για φυσικές μεθόδους υποστήριξης της καρδιαγγειακής υγείας, είτε μέσω διατροφής είτε με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Τι προσφέρει στον οργανισμό

1. Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Το φερουλικό οξύ εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, δηλαδή τις ασταθείς ενώσεις που προκαλούν κυτταρική φθορά, πρόωρη γήρανση και συνδέονται με χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, καρκίνος κ.ά.).

2. Προστασία από τη φωτογήρανση
Όταν χρησιμοποιείται τοπικά (σε serum ή κρέμες), προστατεύει το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV) και ενισχύει την αποτελεσματικότητα άλλων αντιοξειδωτικών, όπως η βιταμίνη C και E. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο σε προϊόντα αντιγήρανσης και λάμψης.

3. Αντιφλεγμονώδης δράση
Μειώνει την παραγωγή φλεγμονωδών ουσιών στον οργανισμό και βοηθά στην καταπράυνση ερυθρότητας και ερεθισμών, τόσο στο δέρμα όσο και γενικά σε συστηματικό επίπεδο.

4. Πιθανή καρδιοπροστατευτική δράση
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να συμβάλει στην προστασία των αγγείων και να μειώσει την οξείδωση της LDL (κακής χοληστερόλης), κάτι που έχει σημασία για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

5. Ρύθμιση σακχάρου και λιπιδίων
Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν πως μπορεί να έχει αντιδιαβητικές και λιποτροπικές ιδιότητες, βοηθώντας στη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα — ωστόσο χρειάζονται περισσότερες μελέτες σε ανθρώπους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Δείτε επίσης

Καφές: Τι λένε οι μελέτες για την επίδραση του στη μακροζωία

Ενδομητρίωση: Πώς επηρεάζει η γλουτένη, ο καφές και το αλκοόλ

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής με μονακολίνες ρυζιού

- Advertisement -

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ