Νερό χωρίς νιτρικά: Είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας

Εξαιρετικά ευεργετικά για τα φυτά αλλά παράλληλα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, τα νιτρικά, προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό μας, ιδιαίτερα όταν περιέχονται στο πόσιμο νερό.

Εξαιρετικά ευεργετικά για τα φυτά αλλά παράλληλα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, τα νιτρικά, προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό μας, ιδιαίτερα όταν περιέχονται στο πόσιμο νερό. 

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ζούμε στην εποχή που θέλουμε να βελτιώνουμε καθημερινά τον τρόπο που ζούμε γι αυτό και η ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε είναι στο επίκεντρο της καθημερινότητας μας. Σήμερα η αναζήτηση της εξειδικευμένης πληροφορίας είναι σε προτεραιότητα, ειδικά όταν πρόκειται για τη διατροφή μας. Τώρα ενημερωνόμαστε συνεχώς και φροντίζουμε ιδιαίτερα την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και κυρίως του νερού που πίνουμε.

Είναι γεγονός ότι το σημαντικότερο αγαθό για τη ζωή μας, δηλαδή το πόσιμο νερό, περιέχει ευεργετικά συστατικά αλλά και στοιχεία που μπορούν να μας προκαλέσουν σοβαρές βλάβες. Τα νιτρικά, για παράδειγμα, είναι οξειδωτικές χημικές ουσίες που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι επικίνδυνες. Είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε νερό που περιέχει νιτρικά, ιδιαίτερα όταν ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες.

Τι ακριβώς όμως είναι τα νιτρικά και γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

Τα Νιτρικά (ΝΟ3) είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες οι οποίες χρησιμοποιούνται στη γεωργία για την παραγωγή λιπασμάτων (γνωστά και ως αζωτούχα λιπάσματα) καθώς πολύ ευεργετικές για τις καλλιέργειες. Αξίζει να επισημανθεί όμως ότι αν και αποτελούν βασικό στοιχείο θρέψης για τα φυτά είναι βλαπτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικά για όσους έχουν επιπλέον ευαισθησίες όπως τα βρέφη, τα παιδιά και οι εγκυμονούσες.

Η εκτεταμένη χρήση των νιτρικών στα φυτά, σε κάποιες περιοχές πολύ περισσότερο από όσο χρειάζεται, έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να απορροφηθούν. Έτσι διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας τα υπόγεια ύδατα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική Οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα Νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη γι αυτό και επέβαλε περιορισμό στη χρήση τους. Στη χώρα μας μάλιστα επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκ. ευρώ (το 2015) επειδή το ελληνικό κράτος είχε καθυστερήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης σε διάφορες περιοχές.

Ο κυριότερος παράγοντας μόλυνσης του νερού

Τα νιτρικά υπάρχουν στις τρόφες αλλά το πεπτικό μας σύστημα τα αποβάλλει σχετικά εύκολα. Η ύπαρξη τους όμως στο πόσιμο νερό έχει πιο αρνητική επίδραση καθώς μέσω του νερού διοχετεύονται σε όλα μας τα κύτταρα. Σύμφωνα με την βάση δεδομένων PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, έναν επιστημονικό ιστότοπο διεθνούς κύρους στον τομέα της ιατρικής, περιέχονται 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα νιτρικά όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό.

Τα υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό στατιστικά συνδέονται με την αύξηση των καρκινογενέσεων ενώ προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, στον θυρεοειδή και στο κυκλοφορικό σύστημα. Επίσης, το πόσιμο νερό με νιτρικά προκαλεί τερατο-μορφωσεις στις εγκυμονούσες μητέρες αλλά και Μεθεμοσφαιριναιμία στα μωρά. Μπλοκάρει δηλαδή το οξυγόνο στο αίμα τους οδηγώντας ακόμα και σε ασφυξία.

Γι αυτό και η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και η Τσεχία έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση με συγκεκριμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών που αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L ενώ για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι 10mgr/L.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ