Μόλις 1 στους 4 πολίτες καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά

Ένας στους τρεις πολίτες της ΕΕ (33%) δήλωναν πως δεν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, με μόλις 12% να δηλώνει πως κατανάλωσε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών όπως συστήνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Ένας στους τρεις πολίτες της ΕΕ (33%) δήλωναν πως δεν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, με μόλις 12% να δηλώνει πως κατανάλωσε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών όπως συστήνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Κατά μέσο όρο στην ΕΕ, λίγο περισσότεροι από ένας στους δύο Ευρωπαίους (55%) δήλωναν πως κατανάλωναν μεταξύ 1 και 4 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Σε επίπεδο κρατών μελών, το μεγαλύτερο ποσοστό Ευρωπαίων που δήλωναν πως καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες καταγράφηκε στην Ιρλανδία (33%) ενώ ακολουθούσαν οι Κάτω Χώρες (30%), η Δανία (23%) και η Γαλλία (20%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (μόλις 2%), την Βουλγαρία και τη Σλοβενία (και στις δύο 5%) και την Αυστρία (6%).

Πόσοι Έλληνες τρώνε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα

Μόλις το 12,4% των Ελλήνων καταναλώνουν τουλάχιστον πέντε μερίδες λαχανικών ή φρούτων ημερησίως (όπως προτείνουν οι περισσότεροι ειδικοί) ενώ την ίδια ώρα, περίπου το 55% καταναλώνει από μία έως τέσσερις μερίδες.

Τα συγκεκριμένα ποσοστά, τα οποία προκύπτουν από έρευνα της Eurostat για το 2021, ουσιαστικά τοποθετούν την Ελλάδα ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Συνολικά, σε όλη την Ε.Ε., το 33% δεν περιλαμβάνει καθόλου φρούτα ή λαχανικά στην ημερήσια διατροφή του, ενώ μόλις το 12% τρώει τουλάχιστον πέντε ημερίδες, όπως συνιστάται από τους γιατρούς.

Από την άλλη πλευρά, το 55% των Ευρωπαίων ισχυρίζεται ότι καταναλώνει από μία έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.

Βέβαια, σε κάθε χώρα παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις και διακυμάνσεις. Ενδεικτικά, στην Ιρλανδία το 33% τρώει τουλάχιστον πέντε μερίδες κάθε ημέρα, ενώ το ίδιο πράττει το 30% στην Ολλανδία, το 23% στη Δανία και το 20% στη Δανία.

Αντίθετα, στη Ρουμανία το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 2%, στη Βουλγαρία και στη Σλοβενία στο 5% και στην Αυστρία στο 6%.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας εάν δεν τρώμε φρούτα και λαχανικά;

Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και είναι απαραίτητα για την πρόληψη μιας σειράς ασθενειών.

Ο λόγος είναι ότι περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η καθημερινή κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Από τι κινδυνεύετε αν δεν τρώτε αρκετά φρούτα και λαχανικά:

Έλλειψη βιταμινών και μετάλλων: Πρώτο και πιο αναμενόμενο. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για την υγεία, μελέτες έχουν δείξει ωστόσο, ότι μόλις το 11% των ενηλίκων τρώνε καθημερινά τις συνιστώμενες ποσότητες, δηλαδή τρεις μερίδες λαχανικών και δύο μερίδες φρούτων. Η κατανάλωση λίγων ή καθόλου φρούτων και λαχανικών μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών με δυσάρεστες παρενέργειες.

Προβλήματα πεπτικού: Η απουσία φρούτων και λαχανικών από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα του πεπτικού, όπως δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες και εκκολπωματίτιδα. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν κυτταρίνη, η οποία αυξάνει το βάρος των κοπράνων, διευκολύνει τη διέλευσή τους και μειώνει τον χρόνο διέλευσης. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και διεγείρουν τους μύες της πεπτικής οδού. Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ έδειξε ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνει το κίνδυνο ανάπτυξης εκκολπωματικής νόσου.

Ένας στους τρεις πολίτες της ΕΕ (33%) δήλωναν πως δεν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση, με μόλις 12% να δηλώνει πως κατανάλωσε τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων ή λαχανικών όπως συστήνουν οι ειδικοί, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου: Καμιά τροφή δεν μπορεί να σας προστατεύσει από τον καρκίνο, αλλά μια διατροφή πλούσια σε τροφές φυτικής προέλευσης, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, όπως η βιταμίνη Ε, η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τα καροτενοειδή που υπάρχουν στο σπανάκι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καθώς και τα πορτοκαλί φρούτα, τις γλυκοπατάτες και τα καρότα, προστατεύσουν από τις κυτταρικές βλάβες και σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου. Αντίθετα, η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφών συνδέεται με αύξηση του κινδύνου.

Πρόσληψη βάρους: Όσοι δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, συνήθως τρώνε τροφές με πολλά λιπαρά, άρα και πολλές θερμίδες. Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι έτρωγαν λιγότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών από όσους είχαν φυσιολογικό βάρος.

Κίνδυνος διαβήτη: Η αύξηση του βάρους συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών και φρούτων μπορεί να μειώσει έμμεσα αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικά η κατανάλωση πράσινων φυλλωδών λαχανικών, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη. Αν πάσχετε από διαβήτη, τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στη ρύθμιση της γλυκόζης αίματος.

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης: Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αντίθετα, μια δίαιτα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, όπως η DASH, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ακόμη και σε όσους πάσχουν από υπέρταση, με τρόπο εξίσου αποτελεσματικό με αυτόν που το κάνουν τα φάρμακα. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και φτωχά σε νάτριο, γι’ αυτό μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Λόγω της επίδρασής τους στην αρτηριακή πίεση, τα φρούτα και τα λαχανικά συμβάλλουν και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν οκτώ ή περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερες από 1,5 μερίδες. Ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν περιέχουν χοληστερόλη.

Κατάθλιψη: Η διατροφή μπορεί να έχει επίδραση στη ψυχική υγεία. Ισπανική μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης. Δεν είναι ακόμα γνωστό γιατί τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αυτή την προστατευτική επίδραση στην ψυχική υγεία, πιθανολογείται όμως ότι οι ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ) και Β6 μπορεί να είναι η αιτία της κατάθλιψης σε όσους δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ