Κετογονική δίαιτα: Η διαφορά στο «καθαρό» και «βρώμικο» κέτο

Δίαιτα που να επιτρέπει την κατανάλωση μπέικον, τυριών και κρασιού έχετε ακούσει; Ο λόγος για την κετογονική δίαιτα γνωστή και ως keto diet που αποτελεί μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής σε λίπος.

Δίαιτα που να επιτρέπει την κατανάλωση μπέικον, τυριών και κρασιού έχετε ακούσει; Ο λόγος για την κετογονική δίαιτα γνωστή και ως keto diet

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αποδεικνύεται όμως ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αφού υπάρχει ένας “καθαρός” τρόπος για να την κάνετε και ένα πιο…”βρώμικος”. H διαιτολόγος και σύμβουλος keto Molly Devine δίνει στο Purewow.com όλες τις απαντήσεις.

Καθαρό κέτο σημαίνει την κατανάλωση τροφίμων όπως βοδινό και χοιρινό κρέας που εκτρέφονται σε βοσκοτόπους, αυγά ελευθέρας βοσκής, θαλασσινά και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Τα λαχανικά μάλιστα με υψηλά θρεπτικά συστατικά, όπως είναι η ρόκα και το σπανάκι αλλά και τα βότανα βοηθούν στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων. Ενώ αυξάνουν την ενέργεια και χαρίζουν κορεσμό. Έτσι από το σώμα δεν λείπει η ενέργεια και δεν λαχταρά τρόφιμα της “βρώμικης” διατροφής. Με άλλα λόγια παραλείπονται τα επεξεργασμένα τρόφιμα και δίνεται έμφαση στα υγιεινά.

Και τι σημαίνει “βρώμικο” keto

Η κετογονική δίαιτα βασίζεται σε αρκετά χαμηλή λήψη υδατανθράκων, υψηλά λιπαρά, μέτρια πρωτεΐνη, ώστε να έρθει το σώμα στην μεταβολική κατάσταση της κέτωσης – που σημαίνει ότι το σώμα χρησιμοποιεί τα λιπαρά ως βασική πηγή ενέργειας. Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι επιτρέπεται να καταναλώσετε ένα burger με μπιφτέκι, αυγό, μπέικον και τυρί. Ακούγεται πολύ δελεαστικό, έτσι δεν είναι; Η Devine υπογραμμίζει ωστόσο: “Η πλούσια αυτή διατροφή σε συντηρητικά χωρίς ιχνοστοιχεία θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας, θα μειώσει τη συνολική ενέργεια και θα επιβραδύνει τους στόχους απώλειας βάρους”.

Οπότε αντίο στο μπέικον;

“Μην απογοητεύεστε”, τονίζει η Devine. “Μου αρέσει να συστήνω τον κανόνα 80/20”, λέει χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στοχεύετε στην κατανάλωση υψηλής ποιότητας θρεπτικών συστατικών κατά 80%. Και περίπου 20% στα μη υγιεινά. Όπως είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα κλπ.

Για την ιστορία…

Όσοι δεν γνωρίζετε, η κετογονική δίαιτα για μια δίαιτα πολύ χαμηλών υδατανθράκων, η οποία όμως είναι πλούσια σε καλά λιπαρά και μέτρια σε πρωτεΐνη. Σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 1920 για ασθενείς με επιληψία και πήρε αρκετά χρόνια μέχρι να αρχίσει να χρησιμοποιείται από όσους στόχευαν στο αδυνάτισμα. Βασίζεται στη διαδικασία της κέτωσης απ’ όπου και παίρνει το όνομα της.

Όταν το σώμα έχει εξαντλήσει το γλυκογόνο στο συκώτι, παράγει κετόνες. Χρησιμοποιεί ενέργεια από το λίπος που είναι αποθηκευμένο στα λιποκύτταρα. Εφόσον βέβαια προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε. Η αποφυγή των υδατανθράκων οδηγεί σε κέτωση, μια φυσιολογική μεταβολική κατάσταση κατά την οποία το σώμα μας καίει λίπος για καύσιμο αντί για γλυκόζη (υδατάνθρακες).

Η συγκεκριμένη μάλιστα δίαιτα λέγεται ότι μειώνει την όρεξη και την πίεση. Βοηθά με την ακμή και βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου. Θεωρείται επίσης από πολλούς ιδανική για αδυνάτισμα, καθώς ο μέσος άνθρωπος που την ακολουθεί χάνει περίπου 1 κιλό σωματικό λίπους ανά εβδομάδα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ